Sari la conținut

Senatul a primit un dosar fără legătură cu Darius Vâlcov. DNA: Am trimis dosarele corespunzătoare la Parchetul General, le-a certificat şi trimis la MJ 

 

ACTUALIZARE 14.20. Comisia Juridică a dat aviz negativ în dosarul în care DNA cere reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.

"Am dat o declaraţie în faţa comisiei. Mâine voi fi în Parlament pentru a-mi susţine nevinovăţia şi în faţa colegilor din Senat (plen - n.r.)", a spus Darius Vâlcov, după ce şi-a studiat dosarul.

ACTUALIZARE 13.48. DNA face precizări privind această situaţie:

La data de 19 martie 2015, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 7 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Vâlcov Darius Bogdan.

De asemenea, la aceeași dată, dar la o oră diferită, a fost înaintat către PICCJ, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive, referatul procurorilor împreună cu un număr de 10 volume cuprinzând copii certificate ale tuturor actelor de urmărire penală, întocmite până la data respectivă, în dosarul penal care îl privește pe inculpatul Nicolescu Theodor Cătălin.

Conform prevederilor legale și constituționale, referatele și dosarele de urmărire penală aferente, în cele două cauze penale, au fost înaintate de către procurorii DNA către PICCJ, care a verificat corespondența conținutului adreselor de înaintare cu volumele dosarelor de urmărire penală, iar după constatarea conformității, a transmis dosarele către Ministerul Justiției, în vederea sesizării celor două Camere ale Parlamentului din care fac parte cele două persoane vizate, respectiv Senat și Camera Deputaților.

Prin urmare, DNA a transmis, pentru fiecare dosar în parte, exclusiv actele de urmărire penală corespunzătoare, fapt care a fost certificat și de către PICCJ.”


Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Cătălin Boboc, a declarat că în cadrul comisiei a fost primit, de la DNA, un volum care nu are nicio legătură cu dosarul aflat în lucru, respectiv al lui Darius Vâlcov.

Este vorba despre un volum, un dosar care nu are legătură cu speţa pe care o discutăm astăzi (dosarul lui Darius Vâlcov – n.r.) probabil că în mod eronat, din cauza volumului mare de dosare pe care îl au cei de la Parchet, l-au transmis. Nu are legătură cu dosarul cauzei, l-am resigilat şi îi vom informa pe cei de la Parchet să vină să îl ridice”, a anunţat Boboc.

El a precizat că este vorba, cel mai probabil de o „gafă”, nefiind un dosar care să îi intereseze pe cei din Comisia Juridică.

Este un dosar care nu are legătură cu speţa pe care lucrăm”, a mai spus Cătălin Boboc.

Senatorii jurişti au observat încă de luni că în dosarul lui Darius Vâlcov erau şapte volume numerotate, şi încă un volum, cu numărul 9. Parlamentarii au apreciat, la acel moment, că este posibil ca DNA să fi omis să trimită volumul cu numărul 8, iar dosarul să fie incomplet.

După deschiderea volumelor din dosar, senatorii au descoperit că volumul cu numărul 9 nu are nicio legătură cu dosarul lui Darius Vâlcov şi l-au resigilat, pentru a fi trimis la DNA.

Potrivit unor surse parlamentare, volumul care a ajuns din greşeală la Comisia Juridică face parte din dosarul ANRP.

Pe de altă parte, senatorii jurişti au început lucrul pe dosarul care îl vizează pe Darius Vâlcov – care însumează şapte volume şi aproximativ 2.700 de pagini.