Tripla crimă de la Brașov. Asemănarea cu cazul Beniamin Jian, care a cutremurat România

Data actualizării: Data publicării:
Beniamin-Jianu

Tripla crimă de la Brașov care a șocat o țară întreagă atrage atenția asupra problemei criminalilor eliberați în urma schimbărilor din Codul Penal. Unul dintre aceștia este și Beniamin Jian, unul dintre cei mai sângeroși criminali, eliberat anul trecut.

Un medic psihiatru invitat la emisiunea Jurnalul de Seară crede că ar fi prea periculos să beneficieze de acelaşi tratament şi omul de afaceri de la Braşov care şi-a omorât toată familia.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Un astfel de criminal se naște în România o dată la 50 de ani. Ultima oară când România a furnizat un astfel de criminal se întâmpla la sfârșitul anilor '90. Beniamin Jian, care s-a lansat într-o sumă de omucideri, a fost condamnat la 25 de ani și apoi pe viaţă. Ironia face că prin schimbarea codurilor a fost eliberat anul trecut. Va exista o expertiză medico-legală psihiatrică, rostul ei e să constate că avea discernământ, dar dincolo de asta nu apare un profil psihologic care să ne spună dacă acest om e un pericol pentru societate, dacă se mai schimbă legile în 15-20 de ani. Astfel de crime n-ar trebui să lase în urmă doar morți, ci și decizii înțelepte.

Foto: Glasul Hunedoarei

Beniamin Jian, care și-a schimbat numele între timp în Laichici, după numele cântăreței de muzică populară Liliana Laichici, a fost considerat unul dintre cei mai odioşi criminali din România ultimelor decenii. Bărbatul de 63 de ani a petrecut 22 de ani în închisoare, după ce a executat cu o armă cinci persoane nevinovate, în data de 6 martie 1995.

Criminalul a fost condamnat inițial la detenție pe viață dar, în 2014, pedeapsa i s-a schimbat în 25 de ani de închisoare. Decizia definitivă de liberare condiționată a fost luată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, după 22 de ani de la momentul condamnării.

Părăsit de soţia sa la începutul anului 1995, bărbatul a răbufnit și și-a revărsat furia împotriva ei, a familiei şi a apropiaţilor acesteia. Cu gândul că soţia îl înşela cu şeful firmei de pază la care lucra, Beniamin Jian a împrumutat o armă de vânătoare de la un coleg de serviciu, iar în 6 martie 1995 s-a deplasat cu un taxi până la Abrud, unde locuiau cumnaţii săi. L-a ucis pe unul dintre ei, Marin Gherasim Sicoe, şi pe un vecin al acestuia, Ioan Tuhuţ, scrie Glasul Hunedoarei. S-a întors apoi în Deva unde s-a întâlnit cu colegul său, Gheorghe Pop, căruia i-a cerut să îi mai lase arma, pentru a comite alte crime. Acesta l-a refuzat, dar a fost ucis cu sânge rece, cu patru focuri de armă. Câteva ore mai târziu, Beniamin s-a prezentat la locul de muncă al soţiei sale, un chioşc din zona gării din Deva. Femeia nu era la lucru, ascunzându-se de mai multe zile de teama soţului ei. Acolo, Beniamin Jian a împuşcat în cap o tânără care era colegă de serviciu cu soţia sa. Setea de sânge a criminalului s-a potolit după ce a mai ucis cu patru focuri de armă pe Florian Faur, şeful său bănuit de legături amoroase cu soţia sa. Crima a avut loc în plină stradă, în faţa Baroului de Avocatură din Deva, în zona unde victima locuia. Înarmat, criminalul s-a deplasat la sediul Poliţiei din Deva pentru a se preda. Potrivit relatărilor vremii, Beniamin Jian a ajuns la poliţie înaintea începerii programului de lucru şi a trebuit să aştepte sosirea la sediu a poliţiştilor. Le-a predat arma şi cele trei cartuşe pe care le mai avea.

Culmea e că, după ce a fost eliberat după cei 22 de ani de detenție făcuți pentru cinci crime în serie comise cu sânge rece, Beniamin Jian ar putea primi și despăgubiri de la stat, cuprinse între 9.125 € și 14.600 €. Citiți detalii despre aceasta, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri