Sari la conținut

Val de plângeri legate de clasarea dosarului Revoluţiei

50 de persoane au stat la coadă pentru a cere judecătorilor Înaltei Curţi să îi oblige pe procurori să redeschidă ancheta. Fiecare a depus o plângere, iar acum aşteaptă să li se acorde un termen de judecată.

„Oamenii totuşi doresc să conteste această rezoluţie catastrofală pentru istorie şi pentru sufletele lor. Cu cât sunt mai multe plângeri, cu atât sunt mai multe şanse”, a spus Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

Procurorii militari au explicat clasarea dosarului prin faptul că au trecut 26 de ani de la Revoluţie, iar multe dintre faptele penale s-au precis sau au dispărut odată cu schimbarea Codului Penal. De neacceptat, cred revoluţionarii.

„Ce s-a întâmplat cu libertatea, cu sângele vărsat? Deci viaţa copilului meu este un CD pe care scrie NUP. E a treia oară când se închide dosarul”, a spus mama unui revoluționar.

„Nu au fost traşi la răspundere cei care au făptuit crimele din Decembrie 1989 şi după decembrie 1989 pentru că sistemul comunist a avut eşaloanele doi, patru, zece, nepoţii, copii. Că şi-au făcut datoria faţă de sistemul care i-a educat, şcolit”, a spus un bărbat care a venit în fața ÎCCJ.

Primul termen de judecată, în care magistraţii vor decide dacă ancheta trebuie reluată sau nu, a fost fixat pe 21 ianuarie.