Exclusiv Ministrul Energiei: Le-aș lua traderilor tot câștigul speculativ. Asta vom face

Data actualizării: Data publicării:
virgil popescu la digi24
Ministrul energiei, Virgil Popescu. Foto: Digi24

Ministrul Energie, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seara, la Digi24, că dacă ar fi după el, le-ar lua „tot câștigul speculativ” traderilor din energie, astfel încât să rămână cu un profit normal. „Ceea ce fac ei este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este și pentru stat să se protejeze și să pună anumite taxe”, afirmă ministrul.

Potrivit ministrului, traderii sunt „băieții deștepți, care știu să facă speculații în zone tulburi”.

„După mine, traderul este un revânzător care cumpără și revinde. Când faci tranzacții de volum foarte mare, nu poti să te duci cu profit foarte mare. Asta e evident, este o lege a economiei. De aceea, în momentul în care speculezi în piețe tulburi și ești lăsat de un stat sa faci asta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru.

Ceea ce fac ei este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este și pentru stat să se protejeze și să pună anumite taxe.

Sunt convins că avem consens în coaliție pe această temă, pe tot lanțul. Ați văzut declaratiile liderilor coaliție pe acest subiect.

Dacă ar fi după mine, eu le-aș lua toată această diferență, acest câștig speculativ. Să le rămână un câștig care este normal. Sunt convins că există la nivelul autorității de reglementare, împreună cu autoritatea de reglementare europeană, o bază de date în care energia este foarte clar umărită. Se raportează contractele de achiziție, se raportează pentru fiecare operator, că e trader, că e furnizor sau producător, cantitatea primită, cantinîtatea cumpărată, prețul cumpărat, cantitatea vândută, prețul de vânzare, se știu tranzacțiile transfrotaliere și este evident că dacă se vrea acest lucru, se poate.

Repet, le-aș lua această diferență de bani. Asta probabil că o să și facem.

Noi vorbim de tranzacțiile, cumpărările și vânzările pe piață, nu vorbim despre importuri. Un trader, dacă este de bună credință, când piața era stabilă făcea și export, și import, făcea și acel profit de câteva procente și nu avea nicio problemă. Eu nu cred că vom avea probleme cu importurile dacă vom face acest lucru”, a declarat ministrul Energiei, la Digi24. 

Ministrul Enegiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri, după ședința de guvern, că noul act normativ discutat în coaliție referitor la situația din energie ar putea să prevadă impozitarea întregului lanț - producători, furnizori și intermediari. Ministrul susține că piața de energie face profituri foarte mari.

„Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari. Și piața de energie electrică face profituri foarte mari. Și dublu e un profit foarte mare. După mine, un intermediar de energie electrică și gaze naturale nu ar trebui să câștige mai mult de câteva procente, că doar ia și vinde”, a spus Virgil Popescu.

Acesta a dat asigurări românilor că plafonarea prețului la enegie și gaze va fi menținută.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri