Perioada de izolare pentru bolnavii COVID a fost scurtată. Cât trebuie să stea acasă pacienții vaccinați și cei nevaccinați

Data actualizării: Data publicării:
izolare-covid-masca-1536x1024
Foto: Getty Images

Perioada de izolare pentru pacienții COVID se scurtează, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Pacienții nevaccinați și cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni în urmă vor sta 7 zile în izolare, față de 10 zile, cât era până acum. Cei vaccinați și cei care au avut boala cu mai mai puțin de trei luni în urmă vor sta doar 5 zile în izolare, față de 7 zile anterior.

Ordinul de ministru, publicat miercuri în Monitorul Oficial, modifică, printre altele, durata perioadei de izolare pentru bolnavii de COVID, scurtând-o atât pentru cei vaccinați, cât și pentru nevaccinați. 

Potrivit noilor prevederi, traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2 va fi următorul:

a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.

b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.

c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

De asemenea, un test pozitiv la mai puțin de 90 de zile de la anteriorul test pozitiv nu va fi considerat o nouă infecție, decât dacă simptomele sunt destul de puternice.

Persoanele aflate în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă. Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă.

O altă noutate este faptul că, dacă starea pacienților monitorizați la domiciliu se agravează, ei vor fi îndrumați către centre de evaluare pentru a fi tratați sau internați.

Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrele de evaluare în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome:

  • febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
  • tuse seacă intensă sau care se accentuează;
  • SaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
  • dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnee preexistente;
  • dureri toracice la inspirul profund;
  • astenie marcată;
  • mialgii intense.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri