Pod prăbușit în Neamț. Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean: Recepția nu a fost finalizată

Data actualizării: Data publicării:
pod prabusit peste siret
Podul de la Luțca de peste Siret s-a prăbușit la 6 luni de la reabilitare Foto: Inquam Photos / Ionuț Corfu

Podul de la Luțca, peste Siret, care s-a prăbușit joi la șase luni după ce fusese reabilitat, era încă în administrarea constructorului, pentru că recepția nu a fost încă finalizată și urmau a fi făcute noi teste și probe care să confirm rezultatele testului de greutate, spune Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

„Constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului”, precizează Ionel Arsene, joi, într-o postare pe Facebook. Președintele Consiliului Județean Neamț anunță totodată o anchetă „pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic”.

„În baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele”, subliniază președintele CJ Neamț.

Precizările lui Ionel Arsene, după prăbușirea podului de la Luțca

„Referitor la incidentul petrecut pe drumul județean DJ 207A, unde podul peste râul Siret, din localitatea Luțca s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț face următoarele precizări:
- podul a fost supus unui proces de reabilitare, cu finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală, de către Consiliul Județean Neamț;
- în perioada de probe, până la recepția la terminarea lucrărilor, podul a fost supus unui test de verificare a structurii de rezistență, prin încărcarea cu un convoi de camioane, în greutate totală de peste 340 de tone;
- rezultatele testului au confirmat că structura podului a avut un comportament normal în urma testului și că podul poate fi folosit în condiții de siguranță;
- până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
- recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului;
-pentru finalizarea recepției urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate;
- constructorul, proiectantul și cei care au dat soluțiile tehnice răspund de starea podului;
- va fi efectuată o anchetă, pentru a afla dacă soluția tehnică a fost bună și dacă firma care a executat lucrările a respectat soluțiile din proiectul tehnic;
- în baza concluziilor anchetei, vinovații de acest incident vor suporta consecințele”, a scris Ionel Arsene pe Facebook.

Ionel Arsene, în noiembrie 2021: „Vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă”

Anul trecut, în noiembrie, președintele Consiliului Județean Neamț anunța redeschiderea podului pentru trafic și promitea că „zeci de ani nu va mai reprezenta vreo problemă” pentru șoferi. El preciza că podul a fost testat cu o greutate care nu o să treacă niciodată peste el, iar acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.

„Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta.

Este un moment extrem de așteptat atât de către cei care circulă pe această rută, DJ 207A - conducători auto și locuitori ai comunelor din zonă - Sagna, Doljești, Stănița, Bâra și Boghicea, cât și de noi, cei de la Consiliul Județean Neamț, care am realizat investiția și am urmărit îndeaproape implementarea proiectului.

Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură.

Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.

Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare.

Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!”, scria pe Facebook Ionel Arsene, în noiembrie 2021, sub deviza „Fapte, nu vorbe!”.

Lucrările de reabilitare a podului au costat circa 8,3 milioane de lei.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri