Ambasada SUA: „Un factor de risc care ne îngrijorează mult este încetinirea luptei anticorupție”

Data actualizării: Data publicării:
David Allen Schlaefer

Încetinirea luptei anticorupție este considerată „un factor de risc” și „îngrijorează mult” Ambasada SUA în România, în contextul în care Rusia este mai activă, iar vulnerabilizarea României reprezintă interesul Kremlinului. Declarațiile au fost făcute, pentru Europa FM, de consilierul politic al Ambasadei SUA, David Allen Schlaefer.

David Allen Schlaefer
David Allen Schlaefer, consilierul politic al Ambasadei SUA.

Un factor de risc care ne îngrijorează mult este încetinirea luptei anticorupție. Corupția este un vector de influență și poate fi extrem de periculoasă pentru România. Este cel mai important dintre toate motivele pentru care România ar trebui să continue lupta împotriva corupției”, a declarat într-un interviu la Europa FM consilierul politic al Ambasadei SUA, David Allen Schlaefer.

„Rusia este mai activă – atît în Europa, cît și în România. De asemenea, în Statele Unite, desigur. Pentru noi, obiectivul este simplu: să vulnerabilizeze România și să slăbească legăturile ei cu restul Europei și cu Statele Unite. Acesta este interesul Rusiei”, a mai spus diplomatul american.

Întrebat dacă au fost identificate persoane publice din România care să promoveze interese ostile Occidentului, Schlaefer a răspuns: „Există persoane care devin aliați de conjunctură ai Moscovei, care adoptă – uneori, fără să fie conștienți – retorica Rusiei. Mai sunt persoane care fug de justiție, desigur, care au probleme de corupție, care folosesc un naționalism negativ: o retorică împotriva valorilor occidentale și o retorică anticorupție”.

Cât despre oficialitățile române, diplomatul american crede că acestea „nu sunt conștiente de riscuri sau nu cunosc toate tacticile propagandei ruse”. „Fără să știe, repetă și diseminează informații fără a avea idee care este originea lor și cît de dăunătoare pot fi”, a mai spus Schlaefer.

Interviul complet pe pagina Europa FM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri