Avertismentul lui T. Băsescu: Regionalizarea poate duce la federalizare

Data publicării:
basescu zece ani de companii italiene presidency ro

Traian Băsescu a precizat că formarea unor parlamente regionale sau acordarea unei autonomii sporite preşedinţilor de regiuni este primul pas către federalizare. Prezent în emisiunea „Kilometrul 0”, liderul PNL Crin Antonescu admisese că acest pericol există, chiar şi în zone în care românii sunt majoritari.

„Trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Şi să plecăm de la definiţia statului român: stat unitar. Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu autonomie largă, statul se transformă în stat federal! Deci mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea! România este stat unitar!”, a subliniat președintele Traian Băsescu, citat de Mediafax.

„Atâta vreme cât dorim ca statul roman, deşi cât mai descentralizat posibil în sensul funcţionalităţii, a şansei de integrare europeană, să rămână totuşi un stat unitar, evităm din toate punctele de vedere pericolul unui embrion de federalizare. Şi asta nu vizează cum cred unii doar regiunile cu altă majoritate etnică. Pericolul unei federalizari e unul care se poate petrece la fel de bine şi în zone în care majoritatea e curat românească”, admisese Crin Antonescu, preşedintele PNL, președintele Comisiei de revizuire a Constituției, în emisiunea „Kilometrul 0”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri