Ce spune Teodor Meleșcanu despre prelungirea programului de vot la secțiile din străinătate

Data publicării:
teodor melescanu govro
Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu. Foto: Gov.ro

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu spune că ministerul face o evaluare a situației, pentru a determina dacă se poate prelungi, din punct de vedere regal programul de votare la secțiile din străinătate, în condițiile în care mii de români stau ore întregi la coadă ca să voteze la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție.

Azi după-amiază evaluăm să vedem care este situația la aceste secții de votare din străinătate, vom lua legătura cu Autoritatea Electorală pentru Străinătate, dar trebuie văzut dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru. În lege se prevede că toate secțiile de votare se închid la ora 21:00 ora locală. Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe din afară și ca modalități este ca toți cei care sunt în curtea, sau chiar dacă nu au intrat în secția de votare dar sunt în curtea ambasadei sau a consulatului, eu sunt convins că vom putea găsi modalitatea ca ei să voteze până rămâne și ultimul străin. Asta va trebui să facem în orele următoare și luând seama așa cum spuneam și de evoluțiile votului și unde se întâmplă asemenea fenomene, pentru că așa cum v-am spus este foarte diferit prezența la vot, unele circumspecții față de altele și va trebui să vedem foarte clar dacă se poate face ceva legal, din punct de vedere legal”, a spus Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică duminică la România TV, potrivit Mediafax.

Ministrul de Externe a adăugat că au ajuns să fie cozi mari la secțiile de votare din diaspora deoarece mulți români au optat să voteze la secțiile din jurul ambasadelor și consulatelor, deși MAE a organizat și alte centre de votare.

Sunt două, trei explicații foarte simple: una este legată de faptul că mărindu-se foarte mult numărul de secții de votare care s-a dublat față de perioadele anterioare, au fost 215 la primele alegeri europene și 441 la aceste alegeri, ele nu se desfășoară numai în jurul ambasadelor și consulatelor, ci s-au creat și multe alte centre de votare astfel încât oamenii să poată să fie, să își poată exercita dreptul de vot”, a explicat Meleșcanu.

El a mai spus că că unii români nu se înregistrează la ambasade, ceea ce face dificilă estimarea numărului cetățenilor prezenți într-un stat sau altul.

A doua explicație este faptul că e foarte greu să estimezi, noi am calibrat secțiile de votare după propunerile misiunilor din străinătate și ale diverselor organizații ale românilor pentru a oferi posibilitatea ca toți să își exercite dreptul de vot, dar din păcate nu sunt respectate prevederile legii care se referă la obligația cetățenilor români care sunt în străinătate să se înregistreze la ambasadă, nu avem posibilități reale de a estima numărul cetățenilor care sunt prezenți într-o țară sau alta. Deci toate aceste lucruri duc și la faptul că în câteva dintre ambasade s-au consulate, că văd că acolo este cea mai mare misiune, se produc și cozi la procesul de votare”, a mai spus ministrul de Externe.

Președintele Biroului Electoral pentru Secțiile de Vot din Străinătate, Florentina Vasilățeanu, a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare, în urma mai multor solicitări în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri