„Președinte jucător”. Ce avertismente a transmis Traian Băsescu Guvernului

Data publicării:
traian basescu 5 cotroceni 8 oct

„El ştie că sunt mai bun ca prim-ministru decât el, deci eu nu am nevoie să mă pregătesc”, spunea președintele, cu referire la premier.

„Mi s-a părut comic cum încercă să spună că e mai bun ca mine. Ca ce?”, a fost replica lui Victor Ponta.

Pe la jumătatea lunii august, preşedintele a început să dea semne că-l plictiseşte coabitarea cu premierul. De la turneul asiatic al prim ministrului, pe care l-a etichetat drept catastrofal, nimic din ce a făcut guvernul nu a scăpat de criticile lui Traian Băsescu. Un exemplu îl reprezintă negocierile cu FMI: „Este o negociere de proastă calitate. Dacă au nevoie de experienţa mea le-o pun la dispoziţie”.

Când Guvernul a introdus noi taxe, şeful statului a ieşit să spună care-s bune, care-s rele: „Cea mai bună măsură a Guvernului era să nu inventeze nici taxa pe stâlp, pe heleşteu. Piscinele pot sa le impoziteze, piscinele private”.

În procesul de privatizare a CFR Marfă, şeful statului a făcut mai multe declaraţii care prefigurau eşecul.

„Nu mi se pare o treabă serioasă când cel declarat câştigător aleargă prin Rusia sau cine știe ce ţări ca să găsească banii cu care să cumpere”, spunea Traian Băsescu.

Preşedintele a avertizat şi în legătură cu proiectul de lege pentru exploatarea de la Roşia Montană trimis de Guvern Parlamentului: „Nu e legal să stabileşti o firmă care face exploatare prin lege, va fi respinsă de Curtea Constituţională în mod categoric, este doar un joc politic”.

Legea nu a mai ajuns la Curtea Constituţională, iar USL a decis ca ea să fie respinsă în Parlament. A ajuns însă pe masa judecătorilor legea privind datoriile Rompetrol, care a fost declarată neconstituţională, aşa cum îşi dorea Traian Băsescu, nemulţumit că Guvernul a redus de trei ori datoria companiei faţă de statul român.

„M-am întâlnit cu preşedintele Kazahstanului acum doi ani şi am fost extrem de ferm în a-i spune că trebuie să ne plătească 580 de milioane de dolari, s-a dus premierul și a spus: Am rezolvat-o mai ieftin în Kazahstan”, declara Traian Băsescu, în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.

Un alt proiect cu miză al Cabinetului Ponta, descentralizarea, a fost criticat de preşedinte încă din stadiul de intenţie, pe motiv că ar fi o lege cu dedicaţie pentru baronii locali: „România va fi răvăşită în interes electoral. Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez public că e o crimă administrativă”.

Ultima lovitură dată de preşedinte Guvernului vizează bugetul de stat. Deşi dezbaterile în Parlament nu s-au încheiat, el a anunţat că va respinge legea şi nu exclude să o atace la Curtea Constituţională. Ar fi pentru prima dată de la Revoluţie când legea bugetului ar fi respinsă de preşedinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri