Privilegii de parlamentar: gratuități și indemnizații de zeci de mii de lei pe lună

Data publicării:
10012013 20citre-43098

Senatorii şi deputaţii români au un salariu lunar, numit indemnizaţie, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, dar care poate creşte dacă parlamentarul are funcţii de conducere în comisii sau în Biroul Permanent. Indemnizaţia se acordă indiferent dacă alesul vine la serviciu sau nu sau chiar dacă este la închisoare.

Aleşii primesc şi 10.000 de lei pe lună pentru amenajarea birourilor parlamentare, iar cei care nu sunt din Bucureşti au dreptul la o diurnă de 100 de lei pentru fiecare zi pe care o petrec în Capitală.

Senatorii şi deputaţii au votat o lege prin care şi-au asigurat bătrâneţea: ei beneficiază de pensii speciale, similare celor ale magistraţilor, şi care sunt 80% din indemnizaţie, adică aproximativ 4.000 de lei pe lună.

Pentru parlamentari sunt gratuite cazarea la hotel, 8.000 de lei pe lună, transportul şi comunicaţiile, care sunt nelimitate. Dacă un senator sau deputat nu vrea maşină de serviciu cu şofer, primeşte benzină pentru autoturismul personal.

În cazul în care nu mai este ales pentru un nou mandat, parlamentarul primeşte trei salarii brute compensatorii, ca să aibă din ce trăi până îşi va găsi un nou loc de muncă. La finalul legislaturii trecute, 60 de deputaţi şi 11 senatori au solicitat acest ajutor, motivând ca nu au nicio sursă de venit.

Drepturile salariale ale parlamentarilor:

- indemnizaţie fixă: 4.000-5.000 lei

- indemnizaţia de şedinţă

- suma forfetară: 10.000 lei

- diurnă: 100 lei/zi

Pensia unui parlamentar:

- 80% din ultima indemnizaţie: aproximativ 4.000 lei

Parlamentarii primesc gratuit:

- cazarea: 8.000 lei/lună

- transportul: nelimitat

- comunicaţiile: nelimitat

Beneficii la final de mandat:

- dacă nu mai sunt aleşi, parlamentarii primesc trei salarii brute compensatorii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri