Exclusiv Protest fără protestatari. Nicușor Dan: Marți o să avem aceeași imagine. A fost o încercare de politizare care nu a mers

Data actualizării: Data publicării:
nicusor dan la saptamana primarilor de la digi24
Nicușor Dan a vorbit luni seara, în exclusivitate la „SĂPTĂMÂNA PRIMARILOR” de la Digi24, despre protestul fără protestatari din Piața Constituției din București.

Nicușor Dan a vorbit luni seara, în exclusivitate la „SĂPTĂMÂNA PRIMARILOR” de la Digi24, despre protestul fără protestatari din Piața Constituției din București. Primarul general a spus că cererea a fost aprobată pentru că a întrunit toate condițiile, dar nu a venit nimeni, pentru că „a fost o încercare de politizare, cum s-a mai întâmplat de multe ori, care nu a mers”. 

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: În legătură cu ce s-a întâmplat în Piața Constituției, e o imagine cu care am rămas cu toții – o piața goală, oamenii nu au venit, ar fi trebuit să fie 5.000 de oameni și 100 de vehicule, nu s-a întâmplat. Pe ecran este o fotografie care a fost făcută duminică, azi nu a fost nici tractorul din imagine. A fost o mașină, înțelegem că e a celui care a cerut autorizația. Ce s-a întâmplat?

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: E o poveste mai lungă. Au fost vreo 4, 5 solicitări de protest pe care noi le-am respins pentru că nu aveau elementele legale, după aceea a fost solicitarea de protest a sindicatului transportatorilor, care au venit și au spus „vrem să aducem 15.000 de mașini să blocăm Piața Victoriei și toate arterele care dau în ea”, ceea ce ar fi fost ilegal și ar fi paralizat orașul, iar după aceea a venit această solicitare, de la un cetățean, avea elementele legale, el a spus că aduce 100 de tractoare, 100 de camioane.

A vrut inițial Piața Victoriei, l-am convins în urma discuțiilor din comisie pentru Piața Constituției, nu afecta traficul, chiar dacă erau toate utilajele și 5.000 de oameni, numai că, iată că nu a strâns protestatarii la care se aștepta.

Am avut, neoficial, încercări să-l convingem să renunțe pentru ziua de mâine, dar nu a vrut. Deci, mâine o să avem aceeași imagine. O piață blocată conform protocolului, până după-amiază.

Cosmin Prelipceanu: În care moment al acestui traseu ați știut că această a doua cerere a fost înaintată și obținută în umele avocatului senatoarei Diana Șoșoacă?

Nicușor Dan: Este un om care a mai făcut de-a lungul timpului cereri către noi. Habar n-aveam de legătura dumnealui cu doamna Șoșoacă, însă era un cetățean care ceruse în numele unei idei, ceruse un protest și nu aveam niciun motiv să nu-i aprobăm cererea asta de protest care, repet, întrunea toate condițiile legale. Adică, spune de unde vin, pe unde vor merge oamenii și utilajele, cât vor sta, cine sunt persoanele care vor ajuta la organizare, toate astea.

Cosmin Prelipceanu: Aș face apel la experiența dumneavoastră de ONG-ist, de protestatar și v-aș ruga să comentați cum e că oamenii nu s-au prezentat la protestul, inițial chemat de o senatoare, ulterior chemat de reprezentanții senatoarei.

Nicușor Dan: Noi avem niște proteste cu niște oameni care au niște revendicări. V-am spus că au venit reprezentanții sindicatului în comisia pe care o conduc, unde sunt reprezentanți și de la Jandarmerie, și de la Poliție, am discutat cu ei, sunt niște chestiuni care sunt reale, depășesc atribuțiile mele de primar, dar sunt chestiuni reale.

A fost o încercare de politizare, cum s-a mai întâmplat de multe ori, care nu a mers.

Cosmin Prelipceanu: PNL și PSD vă acuză că ați dat această aprobare pentru că vă convine, v-ar conveni ca protestatarii să intre în București, cei care contestă Guvernul. Cum le răspundeți?

Nicușor Dan: Le aduc aminte că nu am dat acea atorizație pentru 15.000 de mașini în Piața Victoriei. N-am făcut nici într-un caz, nici în altul decât să aplic legea. Și într-un caz, și în altul am aplicat legea.

Acela era un protest care paraliza traficul în București, se încălca un articol explicit de lege care spune că nu ai voie să afectezi traficul, ăsta era un protest care nu afecta traficul și îndeplinea condițiile legale.

Am aprobat în 3 ani de mandat o mie de proteste, comisia pe care o conduc, inclusiv vreo 20, 30 împotriva mea. Deci, orice fel de protest, dacă întrunește condițiile legale, va fi aprobat.

Cosmin Prelipceanu: Mai există din partea fermierilor, transportatorilor vreo cerere de protest în București?

Nicușor Dan: Nu, singura cerere, așa cum am spus, au fost vreo 4, 5, inclusiv una a doamnei Șoșoacă însăși, care a fost respinsă, a fost o singură cerere a sindicatului transportatorilor – FORT, i-am chemat în comisie și nu au vrut să renunțe la 15.000 de mașini. Le-am adus aminte de un protest anterior din 2017, în care ei au ocupat cu mașini Piața Victoriei și întreg bulevardul Kiseleff, fără să perturbe restul circulației. A fost o propunere pe care le-am făcut-o și acum. Nu veniți cu 15.000 de mașini, veniți cu 4.000. Au spus că nu au mandat să discute chestiunea asta. „Ne dați 15.000 de mașini, sau ne dați un refuz”. Și atunci le-am dat un refuz.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri