Studiou virtual. Punctele slabe și punctele tari ale prezidențiabililor

Data publicării:
traian basescu cotroceni

Să vorbim despre punctele tari ale prezidenţiabilului USL din acest moment, Crin Antonescu. Este recunoscut pentru discursul cu impact. Parlamentar cu state vechi, preşedintele PNL şi al Senatului. Şi-a consolidat imaginea de prezidențíabil al celei mai puternice alianțe din prezent. A câștigat capital de imagine prin discursul anti-Băsescu.

Dar Crin Antonescu are şi puncte slabe. Are discurs bun, dar unii analiștii îi reproșează că e lipsit de conținut. Are deja o imagine erodată de veșnic prezidențiabil, ceea ce l-a făcut chiar pe el să declare că are deja un mandat de viitor președinte. Susținerea PSD poate fi avantaj, dar pierderea ei este cel mai mare dezavantaj. În plus, este perceput ca un politician fără relații pe plan extern şi cu slabe cunoştinţe economice.

Tocmai pentru că social-democraţii ameninţă să nu-l mai susţină pe Crin Antonescu, să vorbim despre posibilul prezidenţiabil Victor Ponta. Premierul este perceput ca un bun comunicator, are susţinerea celui mai mare partid. În plus este la guvernare, deci poate acumula capital de imagine prin măsuri populare, de stânga.

Însă guvernarea poate fi și „ghinionul” lui Victor Ponta. O astfel de funcţie presupune şi riscul de a deconta toate nemulţumirile sociale. Victor Ponta riscă să se confrunte inclusiv cu mișcări de sociale, proteste și greve.

Cea mai mare necunoascută este candidatul dreptei. Totuși, sunt nume vehiculate. Emil Boc, de exemplu. În ciuda procentului mic de încredere din sondaje, a reușit să câștige un nou mandat de primar al Clujului. Imaginea sa de primar este una foarte bună. De asemenea, nu a fost implicat în niciun scandal de corupţie. Și un alt avantaj: are imaginea unui om modest.

Să nu uităm, totuși, că Emil Boc încă mai poartă pe umeri povara guvernării din perioada de criză, îndelung criticată şi marcată de tăieri de salarii şi măsuri de austeritate fără precedent. Și eticheta care i s-a pus nu îl ajută deloc. Cea de executant al ordinelor lui Traian Băsescu.

Dacă Emil Boc are o imagine erodată, atunci Cătălin Predoiu, care se pare că ar fi varianta, cel puţin deocamdată, a PDL are o imagine bună ca tehnocrat și o imagine bună la Comisia Europeană. A fost ministru al Justiţiei în trei Guverne, iar de numele său se leagă adoptarea Codurilor Penal și Civil și reforma din Justiție.

În acelaşi timp, Cătălin Predoiu nu este suficient promovat. Are în spate un partid care a pierdut masiv din procente. Nu este perceput neapărat ca un politician carismatic și are discurs prea tehnic. Nici experiență politică nu are.

Un alt prezidențiabil vehiculat este președintele partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu. Are imagine externă foarte bună. A fost premier și șef al SIE.

În același timp, Mihai Răzvan Ungureanu a fost premierul al cărui Guvern a picat în urma unei moțiuni de cenzură. Și are în spate un partid mic, izolat pe scena politică. În plus, are imaginea unui tehnocrat, fără prea multă experiență politică.

Crin Antonescu

Puncte tari:

- discurs cu impact

- susținerea PSD

- imagine consolidată ca prezidențiabil

- discurs anti-Băsescu

Puncte slabe:

- discurs lipsit de conținut

- imagine erodată ca prezidențiabil

- susținerea PSD este incertă

- lipsa relațiilor externe

Victor Ponta

Puncte tari:

- bun comunicator

- susținerea celui mai mare partid

- avantajul de a fi la guvernare

Puncte slabe:

- va deconta toate deciziile nepopulare

- riscă să se confrunte cu mişcări sociale

Emil Boc

Puncte tari:

- reales primar al Clujului

- nu este implicat în scandaluri de corupţie

- imaginea unui om modest

Puncte slabe:

- premierul unui Guvern contestat

- măsuri de austeritate

- perceput ca executantul lui Traian Băsescu

Cătălin Predoiu

Puncte tari:

- tehnocrat, specialist

- imagine bună pe plan extern

- realizări: reforma în Justiţie, adoptarea Codurilor Civil și Penal

Puncte slabe:

- fără carismă

- discurs prea tehnic

- puţină experienţă politică

Mihai Răzvan Ungureanu

Puncte tari:

- bun vorbitor

- imagine externă bună

- experienţă de premier

Puncte slabe:

- fără carismă

- discurs prea tehnic

- prea puţină experienţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri