Tăriceanu vrea o nouă instituție pentru interceptări

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu - fbb

Preşedintele Senatului vrea ca interceptările telefonice să fie făcute de o instituţie specializată, independentă de Justiţie. Călin Popescu Tăriceanu va a adunat semnăturile necesare şi spune că va depune în Parlament un proiect de lege în acest sens.

 

„Să nu se mai întâmple ca înainte, când serviciile de informaţii au fost organ judiciar, să nu vedem că procuratura face şi dosare şi interceptări și să vedem probe care sunt în neregulă”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Această autoritate va fi abilitată să facă numai operaţiunea strict tehnică”, în baza unui mandat emis de un judecător, a precizat el.

Autoritatea are drept obiectiv supravegherea, interceptarea, înregistrarea, ascultarea, verificarea primară, stocarea şi transmiterea datelor şi informaţiilor ce au interes pentru securitatea naţională, prevenirea şi combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate şi corupţiei, cât şi prevenirea, descoperirea şi contracararea interceptărilor ilegale a comunicaţiilor, în colaborare cu celelalte autorităţi informative şi de protecţie”, potrivit proiectului de lege.

Curtea Constituţională a stabilit că Serviciul Român de Informaţii nu poate face interceptări, nefiind organ de anchetă.

Ulterior, printr-o ordonanţă de urgenţă Guvernul a dispus ca procurorii şi organele de cercetare penală să fie singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere. Aceştia foslosesc în continuare infrastructura SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri