Valeriu Turcan: Mișcarea populară e o inițiativă lăudabilă, dar nu o să mă alătur

Data publicării:
25032013 20turcan-56868

Nu mă așteptam să se producă în această seară, mai ales printr-un val de poziționări pe Facebook. Mi-aș fi dorit ceva mult mai formal, mai ales că e vorba de consilieri ai președintelui, dar e o inițiativă binevenită. Nu mă voi înscrie în fundație, dar inițiativa e lăudabilă. Rămâne de văzut cum va relaționa cu celelalte forțe”, a spus Valeriu Turcan despre înființarea fundației Mișcarea populară.

„Toate fundațiile politice fac și politică. Modalitățile în care aleg să facă politică sunt însă diferite de ale unor partide, încearcă, de exemplu, să genereze dezbateri la nivelul elitelor politice. Rămâne de văzut cât de politică va fi în acțiune această mișcare”, a adăugat el.

„Mi s-a părut ușor ciudată modalitatea în care s-a anunțat. Când te gândești la consilierii președintelui, te gândești la constrângeri instituționale. Totul e politic în aceste zile, e o efervescență, nu știm spre ce va duce. Pe scena politică lucrurile se accelerează. Când totul e politic, lumea se întreabă ce mai e instituțional. Apare o oportunitate pentru Ponta de a spune Iată, chiar și Palatul Cotroceni se ocupă numai de politică”, a subliniat Turcan.

Citiți și: JURNALUL DE SEARĂ. Fundația „Mișcarea Populară” - ce șanse are?

Graba strică treaba. Aceeași precipitare a fost și la instalarea guvernului Ungureanu. E o sfidare a președintelui prin instituția pe care o reprezintă. Politică e tot ce face un președinte, problema e să nu fie partizan. Nu văd un președinte în funcție în UE care se apucă să facă construcții de partid, noi suntem premieră. O fundație de natură ideologică nu își are locul la președinție. Ei pot face asta, dar ar fi trebuit să iasă din joc. Juridic nu e interzis, dar nu este de făcut, într-un sistem democratic”, a declarat Bogdan Niculescu Duvăz, PSD.

„Lucrurile ar fi ieșit mult mai bine, dacă se făcea într-un cadru semiformal, așezat. E o ieșire din ipocrizie, dar poate se găsea o modalitate mai bună pentru a fi comunicată această inițiativă. Toată lumea va face o legătură cu convenția PDL”, a spus Turcan.

„Nu știu de ce această precipitare. Cred că undeva e o teamă că această depărtare a partidului de Băsescu o să capete consistență. E o mică făcătură. Consilierii, care de care mai recenți, au spus Hai să dăm un semnal, să nu se împrăștie oamenii prea mult. Nu va prinde ca un lucru serios”, consideră Duvăz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri