Sari la conținut

C. Uscatu (ONG): Decontarea unor citostatice pentru un copil, refuzată la Institutul Fundeni

Lipsa citostaticelor, problema fără sfârşit din sistemul medical românesc, naşte monştri printre medici.

Prezentă în platoul emisiunii "Jurnalul de Seară", Carmen Uscatu de la Asociaţia „Dăruieşte Viaţă" a povestit cum unui copil i s-a refuzat, practic, dreptul la viaţă.

Medicii de la Secţia de Pediatrie de la Spitalul Clinic Fundeni n-au vrut să-i deconteze un medicament de 4.000 de euro care se găseşte acum doar în străinătate.

Carmen Uscatu, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”: Am avut o discuţie despre lipsa unui medicament de bază Asparaginase, un citostatic. Iar lipseşte, iar autorităţile au fost luate prin surprindere. Găsisem medicamentul în Franţa. Costa 4.000 de euro, dar prietena mea, ca să-l poată lua, avea nevoie de o reţetă. Medicul, când a auzit că eu i-am cerut managerului, zic e ok reţeta pentru ca apoi aş vrea să deconteze prin spital pentru că există această lege care permite pacientului ca împreună cu reţeta şi factură pe medicament să o decontezi dacă tu eşti internat şi medicamentul nu îţi e oferit de spital. În momentul acela a venit medicul şi a smuls reţeta din mâna mamei şi a spus: Acest lucru a ajuns la manager şi nu trebuia să ajungă.

Este ilegal.

Moderator: Spitalul cum se numeşte?

Carmen Uscatu: Institutul Clinic Fundeni.

Urmăriți mai jos înregistrarea integrală a emisiunii „Jurnalul de seară”: