Cele mai populare remedii pentru mahmureală, demontate de experți. Ce e mit și ce este adevăr

Data actualizării: Data publicării:
hangover
Petrecerile din perioada sărbătorilor pot avea efecte nedorite: mahmureala. Ce funcționează de fapt în combaterea ei și ce este mit. Foto: Profimedia Images

Cei care au început noul an cu o mahmureală sau cei care pur și simplu suferă de simptomele consumului excesiv de alcool caută metode de combatere a stării de rău. Există remedii anti-mahmureală gata pregătite și tratamente pentru combaterea simptomelor, intrate în mentalul colectiv, care sunt mai mult sau mai puțin adevărate.

CNN arată într-un articol că există așa-zise remedii populare care datează de sute de ani.

„Grecii antici credeau că varza consumată poate trata o mahmureală, iar romanii credeau că o masă cu canari prăjiți își face treaba”, spune Dr. John Brick, fost cercetător-șef la Centrul pentru Studiul Alcoolului, Educație și Divizia de Pregătire de la Universitatea Rutgers din New Jersey, care este și autorul cărții „Manualul Doctorului pentru Mahmureală”.

„În zilele noastre, unii germani cred că un mic dejun copios compus din carne roșie și banane tratează mahmurelile. Ai putea vedea unii francezi care beau cafea tare cu sare, sau unii chinezi care beau ceai de spanac”, spune el. „Unele dintre cele mai neobișnuite tratamente pentru mahmureală sunt folosite de oameni din Puerto Rico, care freacă jumătate de lămâie sub brațul cu care beau”.

De fapt, singurul remediu pentru mahmureală este timpul, potrivit Institutului Național privind Abuzul Alcoolului și Alcoolism din SUA.

„O persoană trebuie să așteaptă ca organismul să termine de înlăturat produsele secundare toxice ale metabolizării alcoolului, să se rehidrateze, să vindece țesutul iritat și să restabilească activitatea normală imunitară și cerebrală”, potrivit institutului. Procesul de recuperare poate dura până la 24 de ore.

Până atunci, experții spun că multe „tratamente” ale mahmurelii ar putea înrăutăți situația.

Mit: Încă puțin alcool ajută

A bea din nou, așa cum sugerează expresia „cui pe cui se scoate”, este o metodă cunoscută pentru vindecarea mahmurelii, însă experții nu sunt de acord.

Motivul pentru care unii oameni cred că funcționează este pentru că odată ce trec efectele calmante ale alcoolului, creierul în timpul mahmurelii este suprastimulat. Este și motivul pentru care te trezești în mijlocul nopții odată ce corpul a metabolizat alcoolul.

„Ai această hiperexcitabilitate a creierului după ce dispare alcoolul”, spune Dr. Robert Swift, profesor de psihiatrie și  comportament uman de la Warren Alpert Medical School a Universității Brown, din Providence, Rhode Island.

„Dacă ne uităm la creierul cuiva care are o mahmureală, chiar dacă persoana s-ar putea simți obosită, creierul lor este de fapt suprastimulat”, a spus acesta.

Consumul de alcool normalizează din nou creierul, „pentru că adaugi un sedativ creierului excitat”, spune Swift. „Te simți mai bine până când alcoolul dispare iar ciclul se repetă într-un fel”.

Adevăr: Băutul cafelei poate accelera recuperarea

Acesta este un adevăr, în funcție de simptomele mahmurelii, spune Brick. Dacă ești băutor de cafea, trecerea peste acest obicei dimineața ar putea duce la un sevraj de la cafeină, pe lângă mahmureală.

Însă cafeaua poate irita mucoasa stomacului, care deja este inflamată de la alcool, spune Brick. Așa că, dacă îți este greață, cafeaua s-ar putea să-ți facă mai mult rău.

„Dacă ai o mahmureală, bea un sfert din cana de cafea”, sugerează Brick. „Vezi dacă te simți mai bine – durează aproximativ 20 de minute pentru ca cafeina să înceapă să aibă un efect notabil. Dacă cafeaua nu te face să te simți mai bine, nu mai bea. Evident, nu asta este cura pentru mahmureala ta”.

Mit: Mâncarea grasă ajută

Uită de mâncatul unui mic dejun gras în primele ore după o noapte de băut – adaugi sare pe rană, spune Swift: „Mâncarea grasă este mai greu de digerat, așa că probabil e mai bine să o eviți”.

Mâncatul de alimente grase nu prea are sens. Alcoolul pe care îl bem, numit alcool etilic sau etanol, este produsul secundar al fermentării carbohidraților și amidonului, de obicei fiind vorba de cereale, struguri sau fructe de pădure. În vreme ce poate creea băuturi delicioase, etanolul este de asemenea un solvent, spune Brick.

„Taie prin grăsimea din stomacul tău în același fel în care curăță uleiul de pe componentele auto unsuroase”, spune acesta.

În schimb, experții sugerează alimentația pentru a preveni mahmurelile, mâncând înainte de primul pahar.

„Mâncatul alimentelor pline de proteine și carbohidrați poate încetini semnificativ absorbția de alcool”, spune Brick. „Cu cât ajunge mai greu alcoolul la creierul tău, cu atât va fi mai puțin rapid «șocul» la creier”.

Adevăr: Electroliții ajută

Alcoolul deshidratează, așa că o durere de cap și alte simptome ale mahmurelii ar putea fi parțial cauzate de vasele de sânge contractate și o lipsă a electroliților și mineralelor esențiale precum sodiu, calciu și potasiu, de care corpul are nevoie.

Dacă ai vomat, ai pierdut și mai mulți electroliți iar toate acestea pot duce la oboseală, amețeală, aritmie cardiacă, probleme digestive și altele.

Înlocuirea fluidelor pierdute cu apă sau un tip de băutură pentru sport cu extra electroliți poate ajuta la sporirea recuperării de la o mahmureală, spune Swift.

Mit: Paracetamolul înainte de culcare poate preveni o mahmureală

Administrarea medicamentelor anti-durere poate fi periculoasă, în special dacă iei prea multe când ești intoxicat, spun experții. Înghițirea unui paracetamol (acetaminofen) poate distruge și mai mult ficatul suprasolicitat, în vreme ce aspirina și ibuprofenul pot irita mucoasa stomacului.

„Niciodată vreodată n-ar trebui să combini alcoolul cu acetaminofen”, spune Swift. „Poți de fapt să provoci daune ficatului din cauza unei supradoze”.

Însă aspirina, ibuprofenul și naproxenul sunt „teoretic” OK, adaugă acesta.

„Chiar dacă tind să fie antiinflamatoare în corp, pot provoca inflamarea în stomac”, spune Swift. „Nu le luați pe stomacul gol; întotdeauna luați-le cu mâncare”.

Adevăr: Bea atâta apă cât poți

În vreme ce majoritatea alcoolului este gestionat de ficat, o mică parte părăsește corpul, nemodificat, prin transpirație, urină și respirație.

Ridică-te, fă niște întinderi ușoare și mers pe jos, și bea multă apă pentru a încuraja urinarea, spune Brick.

„Înainte de a merge la culcare și atunci când te trezești, bea cât de multă apă poți”, spune el. De asemenea, o pastilă cu multivitamine „înainte de a merge la duș dimineața pentru a restabili vitaminele, mineralele și alți nutrienți care s-au pierdut”.

Dacă preferi ceva mai cald și liniștitor, Brick sugerează supele.

„Acestea vor ajuta de asemenea la restabilirea sărurilor, inclusiv a potasiului și a altor substanțe”, spune el, „însă nu te vor face să te trezești mai repede sau să îmbunătățească starea afectată de intoxicare sau mahmureală”.

Mit: Pastilele pentru mahmureală pot ajuta

Rafturile magazinelor au așa-numitele tratamente pentru mahmureală. Din nefericire, nu există dovezi că funcționează. În 2020, cercetătorii au publicat ceea ce ei au numit „cel mai mare studiu clinic randomizat (aleatoriu), dublu-orb, controlat prin placebo din lume” al suplimentelor ce conțin vitamine, minerale, extracte de plante și antioxidanți iar acesta nu a dovedit o îmbunătățire reală a simptomelor de la mahmureală.

Chiar dacă funcționează o soluție, probabil nu va rezolva toate simptomele, spun experții.

„Efectele alcoolului și a băuturilor alcoolice sunt așa de complicate, de complexe”, spune Swift, „încât orice soluție ar putea acționa pentru una sau două simptome însă nu le va adresa pe toate”.

În concluzia experților citați de CNN, timpul este cel care funcționează în cazul mahmurelilor. Va fi nevoie de timp pentru ca corpul să elibereze toate toxinele ce provoacă starea proastă. Singura modalitate eficientă de a preveni o mahmureală este abstinența.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri