Crește numărul copiilor infectați cu streptococul care poate declanșa scarlatină

Data publicării:
După gripă, s-au înmulțit cazurile de scarlatină în școli
După gripă, s-au înmulțit cazurile de scarlatină în școli. Foto: Profimedia Images

Numărul copiilor infectați cu streptococul de tip A, care poate declanșa scarlatină, este în creștere. Boala este extrem de contagioasă, îi afectează în special pe cei mici, dar se poate transmite și la părinți. 

Sandra Alexiu, medic de familie: "Se înregistrează o creștere a cazurilor de streptococ, în toată lumea, probabil din cauza perioadelor lungi de izolare și apoi de infecție puternică și numeroase cazuri cu infecțiile virale. A avea streptococ nu înseamnă că faci scarlatină.

Streptococul determină mai multe tipuri de boli. Cea mai cunoscută e amigdalita, acea amigdalită care are depozite de puroi și febră mare. E drept că streptococul determină și scarlatina, dar tot la fel de adevărat e ca sunt mulți care sunt purtători sănătoși de streptococ.

Vom trata cu antibiotic doar acele persoane care au ca simptome febra, gât dureros, tuse, depozite de puroi, ganglioni măriți. Exudatul ne dă rezultatul în câteva zile.
Dacă se depisteazăa un caz nu se declară epidemie, de la trei cazuri în sus într-o unitate se testează toate persoanele, se anunță DSP și se face ancheta epidemiologica. Dacă nu sunt mai mult de trei cazuri nu se recomandă testarea.

Suntem în pericolul de a descoperi mai mulți copii purtatori și vom năvăli cu antibiotic pe copii și nu vrem asta, nu vrem să tratăm cu antiobiotic o persoană care nu e bolnavă, pentru că îi putem face mai rău."

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri