Grevă în spitale| Medicii tratează doar urgențele

Data actualizării: Data publicării:
Eastern Germany Faces Shortage Of Country Doctors

E grevă generală în spitalele din toată ţara - aproape 80.000 de medici, asistente şi infirmiere au tratat doar urgenţele şi au asigurat doar o treime din activitea normală într-un spital. Revedicările lor vizează, în principal, creşteri de sporuri şi de salarii. Au fost negocieri dimineaţă la Ministerul Sănătăţii şi urmează discuţii în Parlament, la comisiile reunite pentru Buget şi Muncă.

Medicii şi asistenţii medicali cer salarii şi sporuri decente plus condinții mai bune în spitale.

Robert Radi, asistent șef coordonator pe unitatea de arși: „Actualele salarii calculate la 2009, suntem totuși în 2016, prețurile au crescut, puterea de cumpărare e alta. În cazul meu, având funcția asistent coordonator, primesc în jur de 2.000 RON, aș putea ajunge la 4.000-4.500 RON, ceea ce nu este o sumă extraordinară raportată la colegii din UE.”

Greva i-a afectat pe pacienţii care aveau nevoie de tratament la Spitalul Cantacuzino.

Mă deranjează pentru că am tata sus la operaţie. Şi vă daţi seama că la ora 9 trebuia să fie pus pe masa de operaţie. Şi acum e în camera de aşteptare la chirugie, trebuie să îi taie piciorul că e foarte infectat.”

La Suceava, medicii au amânat intervenţiile chirurgicale de care nu depindea viaţa pacienţilor.

Romică Bălan, lider SANITAS Suceava: „Au fost lăsate în stand-by, dar doar acelea care pot fi făcute, amânări care pot fi făcute și v-aș da un ex, intervențiile chirurgicale din sfera chirurgiei plastice și reparatorie.”

La Iaşi, doar câţiva medici s-au alăturat protestului.

Teona Scopus, medic primar ORL: „Sunt medici care sunt sătui să se îmbrace de la second-hand, care sunt sătui să citească o carte pe internet că nu își permit să o ia din librarie, ceea ce alți medici nu vor. Domnule, am făcut atâția ani de școală, vreau să trăiesc omenește.”

În Baia Mare, pacienţii care nu ştiau de grevă au bătut drumul de pomană la spitale. Unul dintre ei a făcut aproape 120 de kilometri dus-întors.

Pacient: „Acum aștept să scot numărul de ordine la domnul doctor. Nu e nimeni la ghișeu…”

La spitalul de boli infecțioase din Galați, celor care au venit la camera de gardă li s-a spus să aștepte până se termină protestele.

-Unde v-a mușcat câinele?

-La picior.

-O să mai așteptați până se termină greva.

-Mi s-a spus să vin astăzi....

Nu au fost greve în Spitalele Judeţene din Craiova, Oradea, Timişoara, Sibiu, Neamţ şi Bacău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri