Sari la conținut
News Alert

Biserici de lemn, monumente istorice, în pericol de dispariție

După furtuna care în septembrie a distrus localități întregi din județul Bihor, cinci biserici de lemn, monumente istorice, stau cu acoperișurile sparte. Guvernul a dat bani de reparaţii, însă lucrările nu au început, din cauza întârzierilor pentru solicitarea avizelor.

În Rieni furtuna puternică din septembrie a lăsat fără acoperiș mai multe clădiri. Printre ele şi biserica din lemn, ridicată în secolul al XVIII-lea şi declarată monument istoric, parte din patrimoniul naţional.

Ioan Bota, primarul comunei Rieni: „După cum vedeți, turla a fost dată jos și și acoperișul. Vă dați seama că și partea de sus a acoperișului trebuie reparat.”

Lăcaşul are nevoie acum de lucrări complexe de restaurare.

Localnic: „Biserica de lemn nu se mai poate face numai dacă o iei înapoi de la început. E distrusă complet.”

Localnic: „În primul rând ar trebui conservarea bisericii de lemn, pentru că costă foarte mult lucrarea asta.”

Cu toate că de la dezastru au trecut două luni, biserica din Rieni și alte patru din zonă sunt încă nereparate, din cauza că s-au cerut târziu avizele pentru lucrări. Abia săptămâna trecută au fost eliberate documentele pentru trei lăcașuri de cult. Prioritară este protejarea interiorului clădirilor.

Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor: „Este vorba de construirea unor copertine care să protejeze provizoriu până în momentul în care vor exista fondurile necesare pentru reabilitarea, restaurarea generală a acestor monumente istorice afectate.”

Ioan Bota, primarul comunei Rieni: „A fost alocată o sumă de 50.000 de lei pentru repararea ei, dar se pare că suma de bani nu acoperă cheltuiala, avize și așa mai departe.”

Guvernul a alocat 8,7 milioane de lei pentru repararea clădirilor publice din județ, inclusiv a lăcașurilor de cult. Banii pot fi cheltuiți până cel târziu pe 31 decembrie.

Pe aceeași temă