Cât costă un brad în prag de Crăciun

Data publicării:
brazi de vanzare

În prag de Crăciun, foarte mulți oameni caută bradul perfect, iar  stocurile cu pomii falnici se epuizează repede. Dacă vă opriţi la unul mic şi nu prea stufos, plătiţi 50 de lei. Dacă vreţi neapărat un brad ca în filme, pregătiţi-vă să scoateţi din buzunar şi 500 de lei. Totuşi, specialiştii vă sfătuiesc să alegeţi un brad cu rădăcină, care poate fi replantat.

În pepiniera Cozieni, administrată de Romsilva, sunt 7.000 de brazi, de diferite dimensiuni. Preţurile pornesc de la 50 de lei şi ajung până la 150 de lei.

Cel mai bine ar fi ca bradul să fie recoltat dintr-o pepinieră în care creşte cu acest scop ca brad de Crăciun și să fie recoltat cât mai aproape de momentul Crăciunului, dacă e tăiat cu o săptămână, două, înainte o să sufere de deshidratare și o să se usuce mult mai ușor ”, afirmă Theodor Chiriac, șef Ocolul Silvic Brăneşti.

Trebuie să treacă ani buni pentru ca un brad să ajungă la maturitate.

Brazii din pepinieră pot fi cumpăraţi cu tot cu balot de pământ, ceea ce recomandă şi specialiştii. Asta pentru ca după sărbători să puteţi replanta pomul.

Mai scumpi sunt brazii din import. Pentru un pom de Crăciun din Danemarca sau Ungaria preţurile încep de la 70 de lei şi ajung până la 500 de lei, în funcţie de înălţime.

Iată ce spun cumpărătorii:

„În jur la 100 de lei să fie, nu prea mare, acela era cel potrivit .. şi e şi frumos şi des se vede că e verde.. nu ţi se pare? Ba da. (Şi ce faceţi, îl luaţi?) Mă mai uit, testez piaţa”

„Vreo 70 de lei , dar o dată e Crăciunul şi atunci dăm ca să ne bucurăm”.

Romsilva a scos la vânzare, anul acesta, peste 65 de mii de pomi de Crăciun, care provin din pepiniere sau din pădurile prea dese, de unde au fost recoltaţi arborii tineri. Preţurile pornesc de la 15 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri