Catastrofele naturale ale anului 2012

Data publicării:
29122012 20catastrofe-41124

Nordul Italiei a fost răvăşit în primăvară de o serie de cutremure devastatoare. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 6,1 pe Richter. 20 de mii de oameni au rămas fără locuinţe. Bella Italia, cum îşi alintă peninsularii ţara, a pierdut în urma seismelor bijuterii arhitectonice vechi de mai bine de 500 de ani.

Peste ocean, în Statele Unite, ceea ce părea doar o furtună puternică a devenit unul dintre cele mai distrugătoare uragane din ultimii ani. Sandy a măturat coasta de est a Americii din Caraibe până în Canada, provocând moartea a peste 250 de oameni şi daune de aproape 70 miliarde de dolari. New York şi suburbiile sale au fost inundate, iar mii de case au rămas fără curent electric.

Incendiile provocate de uragan au distrus zeci de case din New York

Uraganul şi-a lăsat amprenta şi asupra politicii americane. Sandy a influențat drastic campania electorală pentru alegerea preşedintelui. În plus, a provocat şi o criză a combustibilului, iar mii de americani au format cozi uriaşe la benzinării.

Reporterii Digi24 s-au aflat în mijlocul evenimentelor şi v-au ţinut permanent la curent.

Cozi de trei kilometri pentru un plin de benzină. Este unul dintre efectele Uraganului Sandy, care a lăsat goale benzinăriile și new-yorkezii au trebuit să stea ore în şir la coadă pentru a putea alimenta, pentru că trebuie să meargă la serviciu.

Americanii ar fi votat oricum, în ciuda uraganului Sandy

Spiritul combativ al americanilor nu s-a lăsat însă nici de această dată învins: locuitorii din statele New York şi New Jersey au format cozi la secţiile de votare organizate în corturi.

„Am sunat zile întregi încercând să aflăm unde trebuie să votăm. Aş fi votat pe o bucată de hârtie şi aş fi trimis-o prin poştă dacă aş fi fost nevoită”, a spus o localnică.

Incendiile de vegetaţie au făcut şi ele ravagii în vara acestui an în Statele Unite, dar şi mai rău în Europa. Peste 100 de mii de hectare de pădure din Insulele Canare s-au făcut scrum. Cinci mii de oameni au fost evacuaţi, din cauza flăcărilor uriaşe, care ameninţau să pârjolească totul în calea lor.

Rusia nu a fost nici ea ocolită de furia naturii. După seceta din anii trecuţi, rușii au trecut prin calvarul inundaţiilor. Sudul ţării a fost înghiţit de un adevărat potop în care aproape 200 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar zeci de mii au rămas pe drumuri.

Catastrofele naturale au creat pagube imense

De departe, însă, unul dintre cele mai distrugătoare fenomene meteo ale anului a fost taifunul Bofa, care a lovit Filipine în luna decembrie. Peste 1200 de oameni şi-au pierdut viaţa, alţi 200 de mii au fost evacuaţi.

Şi acum, aproape o mie de oameni sunt încă daţi dispăruţi, iar pagubele materiale se ridică la 160 de milioane de euro.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în ultimele decenii omenirea nu a făcut altceva decât să semene poluare şi să culeagă furtună. Anul 2012 a înregistrat o reducere cu 500 de mii de kilometri pătraţi a suprafeţei de gheţari din Oceanul Arctic, cea mai mare de până acum, din cauza încălzirii globale.

Avertismentele sunt peste tot în jurul nostru. O treime din populaţia lumii trăieşte în ţări aflate sub presiunea tot mai accentuată a lipsei de apă. Degradarea pământului afectează 1,5 miliarde de oameni. Calotele glaciare prezintă un grad de topire fără precedent, permafrostul se dizolvă, nivelul mării este în creştere. Anormalul a devenit acum normal”, a declarat Ban Ki-moon, secretar general ONU.

Asta înseamnă că fenomenele meteo extreme nu vor lipsi nici în 2013. Sperăm totuşi că puterea şi numărul lor să fie mult mai mici, decât ale celor 231 de catastrofe naturale din acest an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri