Cum se obține indemnizația de mamă și cum stimulează statul părinții să se întoarcă la serviciu

Data publicării:
4707165-Mediafax Foto-Octav Ganea

Părintele care alege să-şi ia concediu de creştere a copilului primeşte, timp de un an de zile, o indemnizaţie de 85 % din veniturile pe care le-a realizat în anul anterior.

Suma nu poate fi mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 de lei pe lună. Dar, dacă optează pentru concediul de creştere a copilului de doi ani, suma lunară nu poate fi mai mare de 1.200 de lei.

Părintele care revine la serviciu înainte ca cel mic să împlinească un an va primi un stimulent de 500 de lei lunar. Suma va fi acordată până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.

Ca să primiţi indemnizaţia de creştere a copilului aveţi nevoie de: o cerere tip, actele de identitate ale părinţilor, certificatul de naştere al copilului şi adeverinţa eliberată de angajator în care se precizează că aţi realizat venituri în ultimele 12 luni.

Toate aceste documente trebuie depuse la primăria comunei, oraşului, respectiv sectorului în care locuiţi. Veţi primi banii după ce dosarul va fi aprobat. Asta ar putea să dureze între două şi două luni şi jumătate. Primesc indemnizaţia şi cei care adoptă un copil sau îl iau în plasament, precum şi cei pentru care a fost instituită tutela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri