Sari la conținut
News Alert

Globurile de 100 de euro bucata, fabricate în România

Sute de mii de globuri lucrate manual de sticlarii români ajung, an de an, în brazii din întreaga lume. Într-un atelier din Cluj este sărbătoare în fiecare zi, iar cei 30 de angajați se transformă în ajutoarele Moșului și realizează, cu migală și talent, decorațiuni pictate cu peisaje sau personaje de iarnă, dar și globuri decorate 3D cu materiale speciale, sclipici sau mărgele.

Magia începe în suflătorie. Aici, tuburile lungi de sticlă se transformă în decorațiuni. Apoi, fiecare glob primește un strop de culoare.

După ce globurile sunt lăcuite, acestea ajung în atlelierul de pictură. Cu ajutorul culorilor se conturează o lume fermăcătoare.

De mai bine de patru decenii, Marița Hopârtean pictează cu îndemânare globuri.

Noi în fiecare zi suntem gata de sărbătoare. Alături de colegele mele care îs spiridușii lui Moș Crăciun. Se lucrează numai manual, numai globuri din sticlă cu desene, cu brăduți, cu tot felul de figurine”, spune ea.

Pe lângă talent și îndemânare, un rol esențial îl joacă și imaginația artiștilor.

Se creează modele, se omologhează și așa se fac comenzile”, spune Marița Hopârtean.

Iar ideile vin la tot pasul.

Ieșind în oraș și văzând atâta bucurie și luminițe și copilași... un pic de bucurie. Acesta este un model, o vitrină cu jucării, un copilaș. Acum am pus un pic de zăpadă artificială, am înghețat puțin vitrina, să se vadă că este iarnă”, spune Luminița Nemeș, angajată.

Fabrica din Cluj a fost deschisă, timid, acum 23 de ani, ca o afacere de familie.

Inginer fiind și eu și soțul meu, ne-am gândit că viitorul acestei țări e producția. Cu globurile a fost o întâmplare, să încercăm ceva cu care nu aveam absolut nimic de a face la momentul respectiv”, spune Mihaela Turcu, managerul fabricii.

Imediat după inaugurare, au avut şansa să plece în Germania la un târg care dictează tendințele în materie de ornamente. Așa au reușit să cunoască domeniul, dar și furnizori și clienți.

De la o comandă de un palet, care însemna 500-600 de globuri, am ajuns, la un moment dat, am avut 800.000 de globuri”, spune Mihaela Turcu.

Peste 90% dintre globurile create la Cluj pleacă în străinătate, în special în America, Anglia, Germania sau Italia. Iar cerințele diferă.

Pentru America îs mai mult decorate. Cu slipici, mai colorate, mai vii, în relief, în 3D, cu pietre”, spune Marița Hopârtean.

Iar oferta e variată: de la globuri clasice, cu formă rotundă, la decorațiuni în formă de oameni de zăpadă sau chiar soldăței.

Forfotă mare este şi în fabrica de globuri din Sibiu.

America e cea mai bună piaţă a noastră. Ne găsesc firme străine din toate colţurile lumii, cu care facem comerţ fie periodic, fie continuu”, spune Ioan Tămâian, meșter sticlar.

Fiecare glob are povestea lui. Niciunul nu seamănă cu altul. Multe globuri ajung şi în posesia unor prestigioşi colecţionari de artă. Şi nu numai.

Și cu televiziuni. O televiziune din LA care ne face periodic comenzi, pe urmă dânşii prezintă ca într-un fel de licitaţie, o vânzare în direct”, spune Ioan Tămâian.

De cinci ani, artiştii de aici fac globuri speciale pentru clienţii cu pretenţii.: globurile cu foiţă de aur. Preţul lor depăşeşte 100 de euro.

Este valoros pentru că este aur adevărat. Şi sunt cele mai spectaculoase”, spune Ioan Tămâian.

Anul acesta, au plecat la export peste 3.000 de globuri.