Moş Crăciun are globuri de la Cluj

Data publicării:
globuri

Familia Turcu din Cluj-Napoca a deschis, cu 20 de ani în urmă, o fabrică de globuri și decorațiuni de Crăciun. De atunci, cei 33 de angajaţi lucrează pe tot parcursul anului. Mii de globuleţe "made in Cluj" ajung în fiecare an, în toată lumea.

"Noi lucrăm tot anul, avem doar concediile legale și asta mai mult în iarnă, atunci când deja terminăm. Cam până în 15 decembrie lucrăm aproximativ, restul de 11 luni lucrăm din greu și cu mare efort să mulțumim pe toată lumea, pentru că tot ceea ce facem noi aici este lucru manual și necesită timp", a precizat Mihaela Turcu, managerul fabricii de globuri.

Globurile sunt fabricate în serii mici și sunt pictate în întregime manual. Peste o jumătate de milion ajung anual în străinătate. Preţurile variază în funcție de complexitatea modelelor: de la 85 de eurocenti, până la 15 euro bucata.

"Peste 70% din cantitatea totală se exportă în America. Asta înseamnă că, în iulie, noi trebuie să trimitem toată marfa, pentru că este peste ocean și restul se adresează pieței europene, inclusiv România", a afirmat managerul fabricii de globuri.

În funcție de ţară şi de dorinţa clientului, din mâinile angajaţilor ies de la modele simple cu linii, pătrățele sau floricele, până la adevărate opere de artă.

"Sunt pentru magazine de gift, cadouri, sunt niște globuri foarte mari (...), sunt cât o minge de handball", a mai spus Mihaela Turcu.

"Sunt ca și tablourile. În ultima peroadă, s-au cerut tot mai complexe modelele și cu mărgele și cu tot felul de peisaje, cu copii cu personaje din poveste", a completat un angajat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri