Importurile sufocă industria alimentară. Opt mere din zece sunt aduse de peste graniță

Data publicării:
mere carrefour

În ultimii patru ani, produsele din import au pus stăpânire pe rafturile magazinelor. Aproape 80 la sută dintre fructele pe care le cumpără românii sunt din străinătate, arată un raport al Consiliului Concurenţei. O recunosc şi autorităţile.

„Din lipsă de centre de colectare, din alte obiceiuri, comercializarea pe marginea drumului sau în piețele de desfacere, toate aceste produse nu ajung la consumatorul final”, spune Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Aşa că românii ajung să consume produse mai scumpe, aduse de peste graniţă.

„Importul are costuri suplimentare, cu transportul din alte părți decât România, uneori de la distanțe foarte mari”, precizează analistul economic Cristian Păun.

Nici legumele de pe tarabe nu provin din România. Peste 75% din roşii şi 60% din cartofii vânduţi provin din import. De exemplu, cultivatorii de cartofi spun că au vândut mai toată producţia la momentul recoltării la preţuri mici şi nici nu şi-au acoperit costul de producţie.

Raportul Consilului Concurenţei arată şi că o treime din uleiul de la raft este din import, chiar dacă producţia de floarea-soarelui a fost cea mai bună înregistrată vreodată în România.

Preţurile nu scad nici ele, spun economiştii, pentru că oricât de scumpe ar fi, alimentele sunt ultimele eliminate de pe lista cumpărăturilor.

Un român cheltuieşte peste 40% din ceea ce câştigă pe mâncare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri