Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST CADRE MILITARE DISPONIBILZIATE - PSD - 3 SEP
Protest al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în București, septembrie 2024. Foto: Inquam Photos/George Călin

Avocatul Poporului a contestat joi la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind pensiile militare de stat, care a fost adoptată zilele trecute în Parlamentul României. Avocatul Poporului a ridicat mai multe obiecții de constituționalitate la această lege, precum nerespectarea principiului egalității în drepturi sau imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără indicarea sursei de finanțare.

ACTUALIZARE VINERI, 8 NOIEMBRIE: Curtea Constituțională a României a decis să dezbată sesizarea Avocatului Poporului pe data de 17 decembrie.

Știrea inițială:

De asemenea, în contestația depusă la CCR de instituția condusă de Renate Weber mai e invocată nerespectarea articolului 47 alineatul 2, din Constituție, conform căruia „cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege”.

„Porivit noilor dispoziții, legiuitorul primar stabilește că actualizarea cuantumului pensiilor militare aflate în plată se realizează ori de câte ori se majorează solda de grad sau salariul gradului profesional și/sau solda de funcție sau salariul de funcție al persoanelor vizate (...) Este adevărat că legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege, însă astfel de modificări trebuie să fie în acord cu principiile constituționale”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului.

ID276042_INQUAM_Photos_Gyozo_Baghiu
Protest al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în București, septembrie 2024. Foto: Inquam Photos/Gyozo Baghiu

Totodată, o altă obiecție de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului se referă la încălcarea principiului legalității și a principiului securității raporturilor juridice

Care sunt principalele prevederi ale legii pensiilor militare

Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare. Conform noii legi, foștii militari, polițiști sau agenți din penitenciare ar urma să beneficieze de majorarea pensiei ori de câte ori crește solda de grad sau salariul de funcție.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii, se mai arată în proiect. În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a băgat 69 de milioane de euro în manipularea din România și Bulgaria: dezvăluiri despre
Digi FM
Un puști de la grădi, vedetă pe TikTok, după „gafa” pe care a făcut-o la serbare. Utilizatorii de internet...
Pro FM
Băieții de la Vunk, prima reacție după moartea lui Nicu Sârghea: „Nu există cuvinte suficiente pentru a...
Film Now
Salma Hayek, pozată fără haine în saună, acoperită doar de două prosoape minuscule. "Cum să dai internetul...
Adevarul
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea...
Newsweek
Care pensionari rămân fără pensie în 2 săptămâni dacă nu au acest document? E ultimul termen
Digi FM
Câți bani ar putea câștiga România în fiecare an, datorită aderării la Schengen. Adrian Negrescu: „E nevoie...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Charlize Theron, superbă, statuară și senină și la o ieșire cu fiicele ei. Cum arată când renunță la rochiile...
UTV
Raluka, despre cum l-a cunoscut pe iubitul ei cu 22 de ani mai in varsta. „Am stat la povesti vreo 6 ore"