MEN nu a plătit toți banii pentru contribuțiile la pensii și sănătate ale profesorilor din Prahova

Data actualizării: Data publicării:
elevi clasa profesor

Directorii mai multor unități de învățământ din Prahova au constatat că fondurile virate de Ministerul Educației Naționale pentru contribuțiile la sănătate și la pensii nu au ținut pasul cu salariile mărite. Cu alte cuvinte, de la centru au venit mai puțin bani decât trebuie, iar plățile trebuie făcute până pe data de 25 aprilie.

Noi am primit mai puțini bani decât ar fi trebuit pentru plata contribuțiilor la asigurările sociale și cele de sănătate. Practic, ne lipsesc câteva zecii de mii de lei pentru taxele aferente salariilor achitate deja profesorilor. Cum ultima zi de plată a contribuțiior este 25 a lunii, au mai rămas doar două zile lucrătoare pentru a primi și vira mai departe sumele respective. În caz contrar, suntem buni de plată penalități și dobânzi de întârziere”, a declarat unul dintre directorii afectați de lipsa fondurilor, sub protecția anonimatului, pentru Observatorul Prahovean.

Contactat de jurnaliști, inspectorul școlar general adjunct Horia Toma a declarat că va verifica această situație: „Este posibil să se fi produs acest decalaj pentru că au crescut salariile și, implicit taxele aferente. Voi verifica la departamanetul financiar. În cazul în care va fi nevoie, vom discuta la Direcția de Finanțe să acoperim diferența din sumele aferente trimestrului al doilea fără să depășim termenul legal de plată al contribuțiilor”.

Situația din Prahova nu este singulară. Jurnaliștii de la „Adevărul” au relatat, zilele trecute, că în aproape 20 de școli din județul Timiș profesorii și-au primit salariile majorate, dar nu le-au fost plătite și CAS și CASS, directorilor transmițându-se că trebuie să facă economii. „Ministerul ne-a dat mai puţin cu două milioane de lei. Dându-ne mai puţin cu aceste două milioane de lei, până la aprobarea rectificării am decis să împărţim în aşa fel încât, în 17 sau 20 de unităţi, am asigurat doar salariul net şi au rămas restanţieri la o parte din contribuţii. Sperăm ca până în 25, dacă Ministerul alocă banii să îi trimitem la unităţile de învăţământ”, a declarat inspectorul școlar județean Aura Danielescu.

Salariile angajaților din Educație au crescut cu 25% de la 1 ianuarie (acoperind, practic, transferul contribuțiilor de la angajator la angajat) și cu 20% de la 1 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri