Mii de copii din România suferă de malnutriţie. Cei mai mulţi sunt din Moldova

Data publicării:
7

Cartofi! Asta mănâncă zi de zi mii de copii ai căror părinţi nu-şi permit să cumpere carne decât o dată pe lună. Pentru familia Ursu din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, astăzi este una din acele zile. Într-o oală de inox înnegrită de vreme, mama celor trei copii pregăteşte o ciorbă de legume şi oase de pui.

Tatăl recunoaşte că a fost nevoit să se împrumute ca să poată cumpăra mâncare pentru cei mici. De carne, ciocolată sau lapte nu poate fi vorba decât atunci când are bani mai mulţi.

Sărăcia lucie le răpeşte copiilor dreptul la o viaţă normală. Afecţiunile care se nasc dintr-o alimentaţie neadecvată lasă urme adânci în dezvoltarea lor intelectuală şi fizică.

Citeşte şi: Sărăcia lasă urme. Peste 200 de copii din Vaslui suferă de malnutriţie

„Copilul asociază în afară de sindromul distrofic, adică scăderea în greutate, asociază de regulă şi anemia, asociază şi rahitism. Această categorie de copii este foarte vulnerabilă la orice boală infecţioasă”, explică Lelia Croitoru, director medical la Spitalul Municipal Vaslui.

Cele mai multe cazuri de malnutriţie sunt în Moldova, iar Iaşiul este pe primul loc. În 2012, în evidenţa medicilor de aici se aflau 1.929 de copii, iar în primul semestru al anului în curs numărul acestora a mai scăzut puţin, până la 1.816. De multe ori, singura salvare pentri aceşti copii este internarea lor în centre de plasament.

„Separăm copilul de mediul familial şi încercam să-l aducem atât din punct de vedere somatic, psihic, emoţional şi educaţional la un nivel optim”, susţine Ionuţ Dănilă, purtător de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vaslui.

Autorităţile din localităţile sărace vor demara campanii de ajutorare. Părinţii vor primi vitamine, proteine şi lapte praf.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri