Povestea satului cu 5 locuitori și biserică veche de 200 de ani în care a poposit Tudor Vladimirescu

Data publicării:
Perete interior al unei biserici vechi.
În Gorj există un sat cu case, drumuri de pământ și doar 5 locuitori uitați de lume, într-un vârf de deal.

În Gorj există un sat cu case, drumuri de pământ și doar 5 locuitori uitați de lume, într-un vârf de deal. Ceilalți au plecat, rând pe rând. Cei care au rămas nu vor, sub niciun chip, să-și părăsească vatra părintească.

Drumul care duce spre satul Boia prevestește, parcă, pustietatea. De-o parte și de altă e plin de mărăciniș, iar în urmă se ridică praful.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Acesta ar putea părea un drum forestier, în realitate însă este drumul care duce către satul Boia, un sat din județul Gorj în care în acest moment mai locuiesc doar 5 persoane.

Cea mai în vârstă localnică din sat este mamaia Ioana, are 86 de ani. Am găsit-o pe câmp. Merge greu, sprijinită într-un ciomag.

Ioana, localnică: Era sat aici când am venit eu, era 50-60 de case, ca știe vecinu. Dar câte unu, câte unu, s-au dus, și am rămas numai noi. Aici a rămas, doamnă, pustietate...

Își aminește cu nostalgie de satul de altădată.

Reporter: Hora satului se făcea, mamaie?
Ioana, localnică: Păi jucam înainte când eram și eu mai tânără ca dumneavoastră. Ohoo! Am făcut și nunta, am fost mireasă...

Deși are peste 200 de ani, biserica veche din sat se încăpățânează să reziste.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Biserica din satul Boia a fost construita în anul 1816. Tradiția spune că la 1821 Tudor Vladimirescu a poposit la aceasta biserică. Autoritățile locale au spus că o vor renova, însă, după cum se poate vedea și în imagini accesul către biserica se face prin maraciniș.

În satul din vârful dealului, oamenii își duc greu zilele.

Reporter: Câti oameni mai locuiesc aici?
Bărbat: Doua familii, eu si cu vecinul.
Reporter: Din câți?
Bărbat: Din 47 de case. S-a tras unu câte unu, ba la nepoți, ba la copii. Și-au făcut case jos, unii au plecat pe dincolo...

Localnică: Ce să facem, mamă?! Asta-i viața, n-avem ce face! Asta e. Toți s-au dus, unii au murit, unii au plecat...
Reporter: De ce au plecat, doamna, oamenii?
Localnică: De sărăcie, că n-au cu ce să trăiască...

Potrivit Institutului Național de Statistică, la nivel național, peste 84 de mii de oameni s-au mutat, în 2021, de la sat la oraș, cu 6.300 mai mulți decât în anul precedent.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri