Produse de calitate mai slabă la noi decât în vest. Care este explicația

Data actualizării: Data publicării:
supermarket

Ministerul Agriculturii vrea să verifice dacă alimentele vândute în România sunt de o calitate mai slabă decât cele vândute în Occident. A fost format deja un grup din reprezentanţi ai ministerului şi din inspectori de la protecţia consumatorului şi de la autoritatea sanitar veterinară, cu scopul de a depista un eventual standard dublu de calitate.

Că e o diferenţă între produsele din România şi cele din Franţa, de exemplu, o ştiu şi cei care au călătorit în Vest, dar o spun şi datele.

Slovacii au făcut în 2011 un studiu în opt ţări europene, printre care şi România, şi au ajuns la concluzia că producătorii vând într-adevăr alimente de o calitate mai slabă în ţările mai sărace decât în cele bogate.

Calitatea e mai slabă, dar şi preţul e mai mic. Coca Cola, de pildă, este îndulcită în Marea Britanie cu zahăr, iar în România - cu un îndulcitor făcut din porumb. Dar o doză de 0,33l costă în România doi lei, în timp ce în Anglia, la supermarketul Tesco, 68 de penny, adică 3,6 lei. Deci, cu 80% mai mult decât la noi.

Discuţia despre calitatea alimentelor vine după ce Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia au decis să îi ceară Uniunii Europene să nu le mai permită producătorilor să vândă alimente de calitate mai slabă în ţările lor decât în Occident.

Ministrul Agriculturii din Cehia spune că oamenii s-au săturat să fie coşul de gunoi al Europei.

Doar că autorităţile europene au mai explicat în trecut că singurele aspecte asupra cărora au control sunt siguranţa produselor şi măsura în care ingredientele reale sunt trecute şi pe ambalaj. Restul ţine de piaţă - ce vrea clientul să cumpere şi la ce preţ.

În România, Protecţia Consumatorului spune că s-a autosesizat după ce presa a mediatizat subiectul şi că va cere companiilor o poziţie privind posibila practică a dublului standard:

„ANPC va iniţia demersuri pentru o serie de întâlniri cu autorităţi care au competenţe în domeniu. În cel mai scurt timp, vom stabili un plan de acţiune comun. Vom solicita profesioniştilor care fac parte din lanţul comercial să ne transmită poziţia lor privind posibila practică a dublului standard.”

Sorin Minea, producător în industria alimentară, explică diferența de calitate între diferite produse: „În toate supermarketurile româneşti există un produs care se numeşte şuncă de Praga. Şunca de Praga este de la 5 lei kilogramul până la 50 de lei kilogramul. Oare de ce... Dar denumirea e aceeaşi, şuncă de Praga. Pentru că una este carne şi alta este..şi carne”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Drama trăită de un miner din Alba, după ce pensia i-a fost redusă cu 5.800 de lei: „Am lucrat 40 de ani în...
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va...
Newsweek
Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale