Sfânta Parascheva. Cea mai importantă zi a celui mai mare pelerinaj din țară

Data actualizării: Data publicării:
coada parascheva

Ortodocşii o sărbătoresc duminică pe Sfânta Parascheva, moment ce coincide cu punctul culminant al celui mai mare pelerinaj din ţară, cel de la Iaşi. Cozile la racla sfântă s-au dublat faţă de primele zile şi se întindeau pe o distanţă de aproape trei kilometri. 

E cea mai importantă zi a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva, zi de sărbătoare pentru ortodocşi, aşa că duminică, la Iaşi, sunt aşteptaţi cei mai mulţi pelerini. Deja cei care stau la coadă aşteaptă chiar şi 16 ore pentru a ajunge la racla sfântă. Mii de oameni au stat  toată noaptea la coadă ca să se închine la moaştele Cuvioasei Parascheva. 

Străzile din spatele Mitropoliei au devenit neîncăpătoare pentru miile de oameni care ajung în capitala Moldovei. Dacă în prima zi oamenii aşteptau, în medie, în jur de patru ore pentru a se închina la moaşte, acum perioada s-a dublat. Cu flori şi busuioc în mână, pelerinii s-au aşezat la rând cu credinţă şi bucurie că vor ajunge să atingă raclele sfinte.

Cum au rezistat pelerinii?

Iată ce spun ei:

Venim de mulţi ani, dar anul ăsta a fost cel mai frumos, a fost cald, a fost bine, nu a plouat.

Ne bucurăm că am ajuns şi sunt mai uşoară, mai fericită.

Ne-a învrednicit Dumnezeu să ajungem la Sfintele moaşte a Paraschivei, acum ne retragem spre casă că am reuşit. Opt ore, da. A fost cald, a fost frumos.

Prezenţa Cuvioasei în viaţa noastră nu poate să ne producă decât bucurie. Ce pot să spun? Pot să spun doar că sunt pregătită să mă întorc în degringolada din Bucureşti.

Mulţi dintre cei care se aşază la rând ştiu ce îi aşteaptă şi de ce au nevoie, aşa că au venit pregătiţi, pentru ca nimic să nu-i întoarcă din drumul lor spre sfinţenie.

„Avem şi mâncare, avem şi haine, avem şi sănătate şi putere, şi voinţă şi de toate avem”, spune un pelerin din Tulcea.

„Mi-am luat geacă mai groasă, m-am încălţat în ghete”, spune o femeie.

„Reuşim, trebuie să reuşim! Suntem foarte determinaţi. Trebuie să ajungem la Sfântă că e important, foarte important. Şi deja când te apropii de raclă e ceva, este o senzaţie minunată”.

Impresionați sunt și jandarmii

În spatele rândului impresionant de pelerini sunt sute de jandarmi, cadre medicale şi voluntari. Marian Hongu, jandarm la Guparea de Jandarmi Mobilă Bacău, este nelipsit de 19 ani.

Marian Hongu - plutonier major: „Astăzi este şi o zi specială pentru mine. Împlinesc vârsta de 45 de ani. Mă încarc cu energie, pot să spun.
Suntem mereu aici la datorie, pe baricade, cum s-ar spune”.

Zilnic 110 jandarmi au grijă ca totul să decurgă în linişte şi armonie. E o misiune diferită, o misiune de suflet recunosc aceştia.

„Având în vedere că sunt proaspăt absolventă, vă daţi seama că
am fost emoţioantă să vin aici, să ştiu că voi participa la o asemenea misiune cu atâţia oameni”, mărturisește o tânără jandarmeriță.

„Reuşim să ne apropiem de ei, să le aflăm poveştile, ei ne recunosc şi an de an ne promitem ca la anul să ne reîntâlnim”, spune Alexandru Mormenti, de la Gruparea Mobilă a Jandarmeriei.

Pelerinajul se va încheia pe 15 octombrie, când, la ora şapte dimineaţa, moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi duse înapoi în Grecia.

Îngrijiri medicale pentru sute de persoane

Peste 350 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timp ce aşteptau la rând să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva şi cea a Sfintei Muceniţe Ecaterina din baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Cele mai multe stări de rău au fost cauzate de oboseală, lipotimii, afecţiuni cardiovasculare şi astm, transmite Agerpres.

În cele peste 60 de ore de la începutul pelerinajului, în faţa raclelor s-au închinat peste 100.000 de credincioşi, timpul de aşteptare fiind de mai bine de 15 de ore. Cei care s-au aşezat la rând sâmbătă seara, în jurul orei 18.00, mai au de aşteptat mai bine de trei ore până vor ajunge la baldachinul cu raclele sfintelor.

Cele două racle au fost scoase spre închinare pelerinilor pe 11 octombrie, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, care este pe 14 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri