Sari la conținut

Tot mai puțini români vor viză pentru Canada

Acordul dintre UE și Canada este cel mai important acord comercial pe care Uniunea Europeană l-a negociat până în prezent cu un alt stat. Ratificarea acestui acord ar avea ca efect o creștere a schimburilor comerciale. Pentru România însă, acest acord înseamnă și desființarea sistemul de vize turistice impus acum românilor. În ultimii zece ani, numărul românilor care au aplicat pentru viză în Canada a scăzut, dar în același timp a crescut și rata de refuz a autorităților canadiene.  

Guvernul Canadian a transmis Digi24 situația vizelor pentru România din anul 2006 până în 2015. 

Anul trecut, 11.739 români au cerut viză, dar doar 10.095 au și obţinut-o, rata de refuz fiind de 14%, adică de două ori mai mare decât punctul culminant al cererilor de viză pentru Canada din 2008. 

În 2008, peste 20.439 de români au depus cerere pentru viză în Canada și 19.000 au primit un răspuns afirmativ, rata de refuz fiind de 7%.

Cele mai puține cereri au fost formulate în 2014, când rata de refuz a fost de 16 %. Atunci 11.952 de români au vrut să meargă în Canada, și doar 10.000 au primit viza. 

Începând cu anul 2006, numărul românilor care au cerut viză pentru Canada a scăzut în mod constant și în același timp a crescut rata de refuz. 

Dacă acordul cu Canada va fi implementat și Canada își respectă promisiunea de liberalizare a regimului vizelor, acest lucru va fi valabil doar în cazul vizelor de turism. Românii care vor să emigreze acolo pentru a munci trebuie să treacă prin aceleași proceduri ca și până acum.