A scăzut interesul românilor pentru „Noua Casă”, după ce condițiile de creditare s-au înăsprit și prețurile au crescut

Data publicării:
blocuri
A scăzut interesul românilor pentru „Noua Casă”, după ce condițiile de creditare s-au înăsprit și prețurile au crescut. Foto: Captură video

Programul Noua Casă, prin care pot fi achiziționate locuințe cu garanție de la stat și avans de doar 5%, se va lansa peste o săptămână. Anul trecut doar 90% din fonduri au fost epuizate. Semn că românii nu se mai înghesuie să își cumpere locuințe. Condițiile de creditare s-au înăsprit, iar oamenii trebuie să găsească o altă sursă de venit. Iar pentru un avans de doar 5%, apartamente de două camere se mai găsesc doar în zona periferică din București.

1,5 miliarde de lei pune statul la dispoziția românilor care vor să își cumpere o locuință în acest an prin programul Noua Casă.

Pentru locuințele de până în 70.000 de euro, cumpărătorul trebuie să achite un avans de minim 5%. Iar pentru locuințele care depășesc acest preț, dar nu mai scumpe de 140.000 de euro, avansul minim este de 15%.

Dumitru Nancu - director general Fondul Naţional de Garantare a Creditelor: Este pentru prima dată în cei 15 ani de activitate când programul Noua Casă începe în ianuarie. Iar dacă fondurile se vor epuiza la prima rectificare din luna august vom cere suplimentarea acestui plafon de garantare.

Puțin probabil să fie nevoie. Anul trecut doar 90% din fonduri au fost epuizate, deși dobânzile erau mai mici. Avansul de 5% râmâne în continuare principalul avantaj al programului Noua Casă. Însă oferta de locuințe sub 70.000 de euro este una restrânsă din cauza scumpirilor.

Alina Herciog - expert în creditare: Persoanele care își doresc să își achiziționeze un imobil și vor să beneficieze de plafonul Noua Casă cu avans redus de 5% se încadrează doar la garsoniere și garsoniere duble sau studiouri.

Cine vrea, totuși, un apartament de două camere trebuie să caute mai la periferia Capitalei.

Aproximativ 75.000 de euro era anul trecut prețul mediu al unui apartament cu două camere în București. Locuințe care se vând sub pragul psihologic de 70.000 de euro se mai găsesc în cartierele Berceni, Drumul Taberei și Pantelimon.

Alina Herciog - expert în creditare: Fondul de Garantare ar trebui să majoreze plafonul de 70.000 de euro astfel încât să poată beneficia de locuinte mai spațioase cu două camere.

Și băncile dau mai puțini bani. Cu un salariu mediu net, anul trecut se putea lua cel mult 74.000 de euro, acum suma împrumutată s-a redus la 45.000 de euro, din cauza creșterii IRCC.

O diferență de aproape 30.000 de euro.

Gabriel Blăniță - director companie de consultanță imobiliară: S-a înrăutățit situația creditării și în București și în celelalte mari orațe. A scăzut cam cu 30% suma maximă pe care cineva o poate împrumuta. Dacă ne uităm în țară nu vom vedea foarte multe tranzacții prin Noua Casă în Cluj sau piețe mai scumpe, ci mai degrabă în zone cum sunt Iașiul sau Brașovul.

Anul trecut 9.000 de români și-au achiziționat o locuință prin programul Noua Casă. Din aceștia, 90% și-au cumpărat locuințe sub 70.000 de euro.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri