Protest al oierilor în faţa Ministerului Agriculturii. Daea: Este o perioadă mai dificilă, facem eforturi

Data actualizării: Data publicării:
ghita

Mai mulţi crescători de oi au venit în miercuri dimineţă să protesteze în faţa Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi de acordarea subvenţiilor şi de faptul că nu mai pot să-şi vândă produsele. Au adus cu ei un berbec de rasă și un altul fără origine şi cu un cântar electronic. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că este de acord cu unele dintre observaţiile pe care le fac crescătorii de ovine cu privire la atitudinea autorităţilor din domeniul agricol, însă remarcă faptul că aceştia trebuie să asigure continuitate pe piaţă în ceea ce priveşte livrările şi calitatea.

 

ACTUALIZARE: Fermierii s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Sunt de acord şi cu unele observaţii pe care le fac ei şi trebuie să fim atenţi la instituţiile noastre care operează din punct de vedere tehnic în acest sistem. Ca şi conduită suntem alături de toţi fermierii din România, de toţi crescătorii de ovine, însă urmărirm să creştem performanţa că altfel nu s-ar putea justifica aceste subvenţii, performanţă înseamnă creşterea randamentului, creşterea calităţii atât a lânii cât şi a cărnii, într-un cuvânt să poată şi ei să câştige şi statul să-şi îndpelinească obiectivele pe care le urmăreşte prin lansarea acestor subvenţii pe care le dăm la timp”, a declarat presei, Petre Daea.

În ceea ce priveşte reclamaţiile crescătorilor de ovine privind preţul mic al cărnii pe care ei îl primesc, ministrul Agriculturii a spus că aceasta este „o problemă care frământă” şi autorităţile şi că a lansat în urmă cu un an un  proiect privind consumul cărnii de oaie din sursă internă.

„Nu poţi să câştigi o piaţă dacă nu eşti constant cu livrarea şi dacă nu eşti atent la calitate. Ne punem de acord, găsim împreună soluţii, sunt alături de dumnealor, este o perioadă mai dificilă”, a sus Daea.

Ministrul Agriculturii a adăugat că nu are date despre ancheta efectuată de DNA după ce o parte dintre crescătorii de oi au reclamat fraudarea de fonduri europene.

„Eu nu ştiu, pentru că nu mă ocup de aceste probleme, eu sunt ministrul Agriculturii şi mă ocup de problemele agriculturii ţării româneşti şi sunt multe şi iată că unele din ele sunt imprevizibile. (...) Suntem primii în Europa la accesarea fondurilor europene, avem un interes statal formidabil pentru a aduce banii în ţară şi a-i pune la dispoziţia fermierilor în aşa fel încât să aibă posiblitatea să-şi desfăşoare activitatea” a mai spus Daea. 

El a adăugat, referindu-se la plângerile depuse la DNA şi OLAF privind eventuale fraude cu fonduri europene destinare agriculturii, că „e dreptul fiecăruia să facă ce vrea, dar e bine împreună să facem ceea ce trebuie”.

Ciobanii sunt nemulţumiti de legislaţia care îi obligă să cumpere ovine de talie mai mică pentru care subvenţia este de 25 de euro. În timp ce pentru o oaie de talie mai mare, dar a cărei origine nu este recunoscută, ciobanii primesc ajutor de la stat doar 5 euro.

În plus, ei mai reclamă şi lipsa de păşuni precum si preţul redus la care sunt nevoiţi să îşi vândă carnea de miel şi lapele. Câţiva dintre ciobani au fost să discute cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, însă, spun că nu vor pleca din faţa ministerului până când problemele lor nu vor fi rezolvate, chiar dacă asta înseamnă să înnopteze afară, alături de animale lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri