Stevia, planta pentru diabetici, a fost adaptată și pentru clima României

Data actualizării: Data publicării:
stevie

Stevia, planta originară din America de Sud şi care este considerată înlocuitorul ideal al zahărului, creşte şi în România. Deocamdată, se găseşte la Staţiunea de Cercetare din Buzău. Specialiştii de acolo spun că au reuşit, după aproape 40 de ani, să o facă să reziste iernilor de la noi, pentru a putea fi cultivată la scară largă.

Specialiştii în legumicultură de la Buzău nu sunt la prima tentativă de aclimatizare a steviei. Au avut câteva încercări eşuate dar acum spun că au reuşit să facă planta să reziste condiţiilor din România.

Costel Vânatoru, cercetotator: Este sensibilă la temperaturi scăzute și a trebuit să lucrăm să obținem genotipul cu rezistență la frig.

Stevia este originară din America de Sud unde era folosită acum 1.500 de ani de populația triburilor indigene. Între timp planta a ajuns și în Europa dar și în Asia. În Japonia, de exemplu, este principalul îndulcitor.

Stevia a ajuns pentru prima dată în România în anii 80, când Nicolae Ceauşescu s-a îmbolnăvit de diabet.

Costel Vânatoru, cercetător: Se căutau soluții pentru îndulcitori naturali care să nu afecteze bolnavii de diabet, așa au luat ființă noile teme de cercetare.

Bianca Mușat, cercetător: Ea având niște glicozide naturale în compoziția ei și îndulcește cam de 300 de ori decât zahărul natural.

Camelia Bratu, cercetător: Vechile triburi o consumau simplu ca atare, luau o frunzulița și își potoleau pofta de dulce sau o puteam usca și o putem adăuga în ceaiuri, cocktailuri, salate de fructe salate de legume practic în orice mâncare pe care o putem îndulci natural.

Cercetările la nivel mondial au ajuns la concluzia că, în ciuda gustului său dulce, stevia nu conţine calorii şi nici nu produce efecte adverse. Un kilogram de îndulcitor obţinut din această plantă costă 100 de lei în magazinele de produse naturiste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri