Analiză Harvard: Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume şi va creşte în medie cu 2,9% până în 2030

Data publicării:
grafic economie si bani
FOTO: Guliver/ Getty Images

Economia României este a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume și ar urma să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030, potrivit unei analize efectuate de specialiștii de la Universitatea Harvard, citată de zf.ro.

Este cea mai bună poziţie ocupată de România începând cu anul 2000, de când se realizează analiza. Ascensiunea României în acest clasament este importantă, având în vedere că țara noastră se clasa pe locul 39 în anul 2000.

Indicatorul de complexitate analizează atât gradul de dezvoltare al țării, cât și produsele și serviciile produse și exportate de o țară. Cele mai recente date incluse sunt pentru 2020, primul an al pandemiei.

În anii 1990, România era cunoscută pe plan internațional drept un producător și exportator de produse cu o valoarea adăugată minimă. În ultimii ani, industria auto, electronică și IT s-au dezvoltat, iar economia a devenit mai complexă.

Datele oferite de The Atlas of Complexity, cele mai sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveţia (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) şi Singapore (5). Ţările din regiune stau şi ele foarte bine, Cehia fiind pe şase, iar Ungaria pe nouă. Polonia în schimb, cea mai dezvoltată economie din regiune, e pe 26, încă o dovadă că nu contează doar mărimea PIB-ului. În total sunt analizate peste 130 de ţări din ţări din lume.

„România este o țară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB/cap de locuitor dintre cele 133 studiate. În ultimii cinci ani, PIB/cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, se arată în analiză.

Economiștii de la Harvard estimează că ritmul de creștere a economiei românești va ajunge la o medie de 2,9%/an, până în 2030. De asemenea, PIB/cap de locuitor va crește cu 3,5%.

„Creșterea va putea fi obținută prin folosirea succeselor actuale și a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producția unor bunuri cu mai mare complexitate. Momentan, România este a 19-a cea mai complexă economie, conform Economic Complexity Index (ECI). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată," este una dintre concluziile analizei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri