Controverse. Un grup al termocentralei Turceni a fost pornit, deşi nu avea autorizaţie de mediu

Data publicării:
turceni

Pentru a asigura în perioada de iarnă alimentarea consumatorilor cu energie, guvernul a dat o hotărâre la începutul acestei luni de redeschidere a Grupului 7 de la Turceni.

Grupul 7 de la Termocentrala Turceni a fost închis în 2014, pentru a fi modernizat. Autorităţile nu au aşteptat însă avizul de mediu, fără de care, legal, unitatea nu poate funcţiona şi s-au grăbit să dea drumul centralei înainte de emiterea autorizaţiei de către Agenţia de Mediu. În hotărârea de guvern este invocată asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă a sistemului, în situaţii critice.

Elena Zamfir, purtător de cuvânt al CEO: „La solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional cu hotărâre de guvern, a fost pus în funcţiune grupul energetic nr.7 de la Turceni pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă”.

Organizaţiile de mediu nu sunt de accord însă cu această explicaţie, astfel că au cerut Gărzii de Mediu Gorj sistarea funcţionării grupului energetic.

Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace: „Nu putem fi de accord cu justificarea oferită de oficialii complexului în presă, cum că fără grupul 7 nu am fi avut curent în prize. Nu considerăm că este justificată menţinerea acestuia în funcţiune, având în vedere preţul de mediu şi de sănătate pe care populaţia îl plăteşte pentru aceasta”.

Garda de Mediu Gorj a declanşat o anchetă.

Ion Sanda, director la Garda de Mediu Gorj: „Există nişte solicitări din partea opertorului economic la forurile ierarhic superioare, atât la Ministerul Energiei, cât şi la Ministerului Mediului cu privire la acest aspect. Aşteptăm săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă cu aceste solicitări, după care controlul poate fi finalizat”.

Pentru modernizarea grupului energetic 7 de la Turceni s-au cheltuit 200 de milioane de euro, iar instalaţiile au o durată de viaţă de 30 de ani. România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să reducă poluarea produsă de termocentrale. Pentru grupul 7 de la Turceni a fost obţinută o derogare: urma să funcţioneze doar 20,000 de ore din 2008, pentru a permite modernizarea. În 2014, orele s-au epuizat, iar grupul 7 a fost oprit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri