Deficit bugetar aproape dublat în doar o lună

Data actualizării: Data publicării:
bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935

Deficitul bugetar s-a dublat în ultima lună, potrivit cifrelor publicate în această seară de Ministerul Finanţelor. Astfel, diferenţa între venituri şi cheltuieli a ajuns la aproape 15 miliarde de lei.

Bilanţul prezentat de premierul României la începutul acestei săptămâni s-a limitat la reuşite şi a ocolit probleme care se ascund în buget. Prima dintre ele este că, deşi veniturile au fost mai mari, nu au ţinut pasul cu cheltuielile. Statul a încasat în primele şase luni ale acestui an 132 de miliarde de lei, dar a cheltuit 147 de miliarde. Peste 60 la sută din sumă au însemnat doar banii pentru salarii şi pentru asistenţa socială, categorie care include şi pensiile.

De partea cealaltă, statul a încasat din contribuţiile pentru asigurări aproape 47 de miliarde de lei, din TVA alte aproape 27 de miliarde şi încă 11,6 din impozitul pe salarii şi venit. Doar că această ultimă sumă este cu peste 21% mai mică decât în prima jumătate a lui 2017 ca urmare a reducerii impozitului de la 16% la 10%.

La final însă, când trage linie, statul iese pe minus cu aproape 15 miliarde de lei. Suma este cu peste şase miliarde mai mare faţă de luna mai şi cu 8,67 de miliarde de lei peste prima jumătate a lui 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri