Digi Economic: O nouă „Ordonanță trenuleț”. Subiectele principale: majorarea salariilor la stat și a sumelor pentru primării

Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 22 FEB 2024
Imagine de la o ședință de guvern. Foto: Inquam Photos / George Călin

O nouă ordonanță cu caracter fiscal, dar foarte stufoasă în prevederi, de data aceasta, pe cheltuieli fiscale a ajuns pe masa guvernului fiind emisă de Ministerul Finanțelor. Sunt foarte multe domenii de activitate cuprinse în ea, dar grosul îl reprezintă salariile la stat și majorarea cheltuielilor din Programul de Dezvoltare Rurală, cunoscut ca PNDL, însă pentru programele IMM se taie orice posibilitate de acoperire a costurilor suplimentare prin garanții. Ministere și companii pierzătoare de stat pot mări de la bugetul național salarii. Companiile profitabile de stat pot face la fel, dar trebuie să vireze la buget cel puțin jumătate din profit, potrivit Digi Economic

Câteva dintre principalele prevederi pe care le-am detectat în această seară în nota de fundamentare.

- Companiile profitabile de stat livrează cel puțin 50% dividende/vărsăminte la bugetul de stat, cu condiția că procentul se poate schimba doar în sus.

- În vederea aplicării politicii salariale de către operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, se reglementează ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023, să poată acorda anumite creșteri salariale.

- pentru operatorii economici care au înregistrat profit în anul precedent și care nu programează pierderi în anul 2024, se reglementează ca în cazuri temeinic justificate, precum realizarea unor investiții cu impact major în menținerea/ dezvoltarea activității economice a acestora, precum și de influența unor factori care nu depind de acțiunea/inacțiunea acestora, să poată fi exceptați de la aplicarea corelației dintre indicele de creștere a câștigului mediu brut lunar pe salariat cu indicele de creştere a productivităţii muncii calculate în unităţi valorice sau fizice, după caz, prin Memorandum aprobat de Guvern.

Citește continuarea pe Digi Economic

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri