BCE menține dobânda de politică monetară la cel mai scăzut nivel din istorie

Data publicării:
monede euro puse una sub alta
BCE menține politica de dobândă monetară la cel mai scăzut nivel. Foto: Guliver/GettyImages

Banca Centrală Europeană va menține dobânda de politică monetară la cel mai scăzut nivel din istorie pe fondul prelungirii restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19 în mai multe state europene. 

Decizia BCE de a păstra nemodificată dobânda de politica monetară a fost luată înaintea unei conferințe de presă dedicată evaluării riscurilor care apar în urma prelungirii restricțiilor împotriva răspândirii virusului SARS-Cov-2 și a aprecierii monedei euro, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

"Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, precum şi reflectarea consecventă a acestei convergenţe în dinamica inflaţiei de bază", se arată într-un comunicat de presă al BCE.

De asemenea, gardienii euro au decis joi că vor continua să efectueze achiziţii în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro.

"Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită", se menţionează în comunicatul BCE

În conferinţa de presă a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, programată pentru 14:30 (ora Europei Centrale) , şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate. 

Partenerii noștri