Capacitatea depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Ciren, Bulgaria, va fi crescută. Proiectul este finanțat de UE

Data actualizării: Data publicării:
compania de gaz bulgaria
Capacitatea depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Chiren, Bulgaria, va fi crescută. FOTO: bulgartransgaz.bg

Un proiect de extindere a instalaţiei subterane de stocare a gazelor naturale de la Ciren, nord-vestul Bulgariei, va fi finanţat cu un grant de 78 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite BTA.

Este unul dintre cele cinci proiecte energetice aprobate şi singurul care se referă la gazele naturale, Comisia Europeană anunţând că statele membre UE au convenit să finanţeze proiectele prin Mecanismul pentru conectarea Europei (CEF), a informat joi Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria.

Celelalte patru proiecte sunt interconectorul EuroAsia (657 milioane de euro), pentru a sprijini prima interconectare electrică între Cipru şi reţeaua europeană; Faza a II-a a Proiectului de Sincronizare Baltică (170 milioane euro); linia Aurora (127 milioane euro) şi Aurora boreală, faza a II-a (patru milioane de euro).

Comisia Europeană a informat că planificata creştere a capacităţii depozitului subteran de stocare a gazelor naturale de la Ciren, din Bulgaria, este necesară pentru securitatea regională a aprovizionării în sud-estul Europei şi pentru reducerea costurilor de aprovizionare cu gaze. De asemenea, proiectul sprijină eliminarea treptată a folosirii cărbunelui în regiune, facilitând tranziţia către energie curată.

Finanţarea prin Mecanismul pentru conectarea Europei este disponibilă doar pentru proiectele desemnate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun (PCI). Expansiunea proiectului Ciren a fost inclusă invariabil pe toate listele PCI începând din 2017.

Proiectul Ciren prevede majorarea cantităţii de gaz activ din depozit la un miliard de metri cubi, iar capacitatea zilnică de injectare şi extracţie va creşte la 8-10 milioane de metri cubi, a informat Bulgartransgaz. Extinderea capacităţii instalaţiei subterane de stocare va promova comerţul cu gaze naturale şi va spori integrarea pieţei din sud-estul Europei prin stimularea concurenţei şi creşterea lichidităţii pieţelor gazelor din regiune.

Directorul executiv al Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, a afirmat că disponibilitatea unei capacităţi suficiente de stocare a gazelor în regiune este de o importanţă cheie pentru furnizorii alternativi de gaze, în special furnizorii de gaze naturale lichefiate (GNL), deoarece permite un management flexibil al aprovizionării, scrie Agerpres.

Malinov a subliniat convergenţa dintre extinderea Ciren şi construirea unui terminal GNL la Alexandroupolis, în nordul Greciei, proiect în care Bulgartransgaz deţine o participaţie de 20%, precum şi alte proiecte ale Bulgartransgaz pentru îmbunătăţirea conectivităţii cu reţelele de gaze ale ţărilor vecine.

Partenerii noștri