Gazprom: Gazoductul Nord Stream 2 este finanţat integral

Data actualizării: Data publicării:
Lucrări la conducta de gaze Nord Stream 2.
Gazprom transmite că gazoductul Nord Stream 2 este finanţat integral. Foto: Profimedia

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, Famil Sadygov, transmite Reuters.

De asemenea, Sadygov a anunţat că Gazprom nu este interesat de Oferta Publică Secundară (SPO) şi nu intenţionează în prezent să-şi vândă participaţia deţinută la firma Novatek.

Tot miercuri, Gazprom a informat că exporturile sale de gaze naturale în afara fostei Uniuni Sovietice au crescut în perioada 1 ianuarie - 15 iunie 2021 cu 26,7%, la 92,3 miliarde metri cubi (bcm).

Producţia de gaze a Gazprom a urcat în perioada menţionată cu 17,2%, la 241,4 miliarde metri cubi.

Pentru acest an Gazprom se aşteaptă ca profitul înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) să se situeze la 30 miliarde de dolari.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina, potrivit Agerpres.

Partenerii noștri