Peste 450.000 de români vor plăti rate mai mari de mâine. IRCC a crescut pentru a șasea oară consecutiv

Data actualizării: Data publicării:
bani in mana unei persoane
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

IRCC va crește de la 1 aprilie la 5,98% pe an, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României (BNR). Indicele a crescut de la 5,71% pe an.

Noua valoare de 5,98% pe an este aferentă trimestrului 4 in 2022 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada aprilie-iunie 2023 (trimestrul 2).

Aceasta este cea de-a șasea creștere consecutivă a IRCC, trendul pornind odată cu valoarea anunțată pentru trimestrul trei din 2021 - 1,17%. Au urmat creșteri la 1,86%, 2,65%, 4,06%, 5,71%, iar acum 5,98%.

În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC.

IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019.

Cum se calculează IRCC

Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

Partenerii noștri