Sari la conținut

Conductele Turkish Stream, puse pe fundul Mării Negre începând din 2017

Amplasarea pe fundul Mării Negre a conductelor care formează gazoductul Turkish Stream va începe în 2017 și se va încheia la finele lui 2019.

C0655C16-6A42-4E6A-AABB-8DDC80AE1907_mw1024_mh1024_s

Foto: fort-russ.com

Luni, Rusia și Turcia au semnat un acord bilateral pentru construcția conductei submarine Turkish Stream, care va transporta gaze naturale rusești în sud-estul Europei, potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, informează RIA Novosti.

Acordul prevede amplasarea a două conducte pe fundul Mării Negre, iar fiecare din cele două linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, informează Agerpres.

"Mai întâi vor fi efectuate studii de teren și vor fi pregătite studiile de fezabilitate, design și documentația estimativă. Ulterior, va începe amplasarea conductelor în 2017", a declarat Novak, la finalul unei reuniuni a comisiei interguvernamentale ruso-turce.

"Data de finalizare, atât pentru secțiunea submarină, cât și pentru cea terestră a conductei, este finalul lui 2019", a adăugat oficialul rus.

La rândul său, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat și el că se așteaptă ca lucrările de construcție la secțiunea submarină a conductei Turkish Stream să înceapă la finele lui 2017 sau, cel mai târziu, în primul trimestru din 2018.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala conductă de tranzit pentru livrările de gaze naturale rusești destinate Europei. Mai multe dispute între Kiev și Moscova au condus la suspendarea livrărilor de gaze naturale rusești destinate Europei via Ucraina.

În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului "South Stream", care urma să treacă prin Bulgaria, Serbia și Ungaria, în favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia via Marea Neagră. În luna decembrie 2015, după ce un avion militar rus a fost doborât de armata turcă, Rusia a suspendat lucrările Turkish Stream.

În luna august a acestui an, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Sankt Petersburg și au decis ca proiectul Turkish Stream să fie reluat, urmând să fie înființat un grup de lucru și să fie stabilită o foaie de drum.