(P) Cuptorul cu microunde: ce poate și ce nu poate fi gătit

Data actualizării: Data publicării:
digi_mche-lee-GtX2B8e84z4-unsplash-1

Poți găti cu adevărat aproape orice cu cuptorul cu microunde, dacă este necesar, cu câteva mici trucuri. Să aflăm mai multe despre ce să gătim cu cuptorul cu microunde.

Poți găti aproape orice într-un cuptor microunde, cu excepția ouălor în coajă, a alimentelor prăjite sau să încerci să obții o culoare aurie a alimentelor gătite.

Aperitivele, în special cele calde, cu legume, ouă și brânză, pot fi gătite perfect.

Stir-fry-urile sunt gustoase și ușoare, deoarece necesită foarte puține condimente, care nu sunt absorbite în timpul gătitului rapid.

De asemenea, sosurile ies perfect. Cel mai bine este să le gătești în vase largi și puțin adânci, fără capac, pentru a permite lichidului să se evapore.

Timpul de gătire pentru supele uscate pe bază de paste și orez este același în cazul unui cuptor microunde ca și în cazul gătitului tradițional: avantajul gătitului cu microunde în acest caz este păstrarea gustului și a integrității nutriționale a alimentelor.

Supele cu bulion necesită mai puțin lichid, deoarece în cuptor microunde se evaporă mai puțin.

Legumele proaspete trebuie gătite cu foarte puțină apă, deoarece cuptoarele cu microunde folosesc apa pe care o conțin. Gătitul este mai rapid și mai uniform dacă acoperi vasul; sarea, ca întotdeauna, trebuie adăugată doar la sfârșit, pentru a evita deshidratarea excesivă.

Carnea gătită într-un cuptor microunde își reduce volumul mai puțin decât cea gătită prin mijloace convenționale, necesită puține sau chiar deloc condimente și trebuie să fie acoperită pentru a fi fragedă.

Carnea trebuie să fie complet dezghețată și bine uscată înainte de a fi gătită.

Fripturile sunt mai bune dacă au fost în prealabil marinate cu ulei, vin și ierburi aromatice, sau ușor unse cu un condiment după gust.

Păsările de curte, iepurele și vânatul sunt deosebit de fragede la gătitul cu microunde.

Pentru cele mai bune rezultate, aceste alimente ar trebui să fie ușor unse cu un condiment ales înainte de a fi gătite. Orice sos care se scurge trebuie să fie drenat.

Toți peștii, crustaceele și fructele de mare pot fi gătite într-un cuptor microunde, cu excepția cazului în care vrei să le prăjești; gătitul rapid le face moi și gustoase și le permite să își păstreze aroma originală.

Crustaceele, adică creveții, langustinele, homarii, ar trebui gătite întregi în carapace, acoperind vasul, fie ca atare, fie stropite cu ulei, eventual aromatizate cu condimente. Fructele de mare, bine curățate și spălate, pot fi gătite fără adaos de lichid sau condimente, acoperite, amestecate și întoarse la jumătatea gătitului.

Ouăle necesită o gătire mai rapidă, deoarece sunt foarte delicate. Ouăle fierte și ouăle fierte moi nu pot fi gătite la microunde, deoarece viteza de gătire le-ar face să se spargă.

Ouăle pot fi gătite ușor, poșate, omletă și tip clătite.

Brânzeturile se gătesc perfect într-un cuptor microunde în câteva secunde. Se pot prepara și servi fondue și sosuri picante excelente cu crutoane și legume sau ca acompaniament pentru paste, carne și flans.

Fructele gătite într-un cuptor microunde își păstrează aroma naturală și delicată. Se gătește fără adaos de apă: aromele nu se pierd în lichid și sunt potențate, iar culorile sunt păstrate. Fructele pot fi gătite fie întregi, fie în bucăți: acestea trebuie să fie de aceeași mărime pentru a avea o gătire uniformă; fructele sau bucățile trebuie să fie aranjate în recipient în formă de coroană.

Fructele uscate pot fi gătite și ele într-un cuptor cu microunde: prune, caise, piersici, fără a fi nevoie să le înmoi peste noapte în apă fierbinte; va fi suficient să le ții acolo pentru o perioadă scurtă de timp, dar le poți găti chiar direct, în stare naturală sau aromatizate cu scorțișoară, cuișoare, vanilie sau lichior.

Gemurile și marmeladele preparate într-un cuptor microunde păstrează aroma și culoarea fructelor proaspete. Este recomandabil să se folosească recipiente destul de mari, astfel încât să existe suficient spațiu pentru fierbere.

Băuturile pot fi preparate cu cuptorul cu microunde în câteva secunde, într-un mod economic și convenabil: cafea instant, ciocolată, ceai, mușețel, limonadă, ceaiuri din plante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri