Prima rectificare bugetară din 2013. Sănătatea va primi cei mai mulţi bani

Data publicării:
liviu voinea - 5691808-Mediafax Group-Razvan Lupica

Sănătatea va primi cei mai mulţi bani în urma rectificării bugetare. Bugetul ministerului va fi suplimentat cu un miliard de lei, bani care trebuie să acopere gaura provocată de taxa de clawback, dar şi cheltuielile legate de medicamente şi funcţionarea spitalelor.

Fonduri suplimentare va primi şi Educaţia, 40 de milioane de lei, pentru modernizarea şcolilor, dar şi Ministerul Justiţiei, 165 de milioane de lei. Şi oficialii Ministerul Administraţiei şi Internelor au mai mulţi bani în buget, pentru funcţionarea Poliţiei.

„Am încercat prin rectificare să răspundem acelor imperative care erau absolut necesare”, a declarat pfremierul Victor Ponta, care însă s-a ferit să spună de unde va tăia banii. L-a lasat pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, să dea detaliile mai puţin plăcute ale rectificării bugetare.

În luna ianuarie, ministrul de Interne, Radu Stroe, ameninţa cu demisia dacă bugetul pe 2013 nu va rezolva problema uniformelor şi a maşinilor Poliţiei Române.

Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, a garantat atunci cu mandatul său că va rezolva problema restanțelor la capitolul uniforme și combustibil pentru mașini.

„Suntem cu o restanță vis a vis cu uniforma pe 2013....Sunt convins că vom reuși măcar parțial să rezolvăm această problemă la rectificativ... Nu este o garanție, dar eu mă pun chezășie și garanție chiar cu mandatul meu în fața dumneavoastră. (...) Dacă trebuie să trag la gard 20.000 de masini, nu le trag, plec”, a amenințat Radu Stroe.

Tăieri însemnate la Transporturi şi la SGG

„Cele mai semnificative tăieri sunt la Secretariatul General al Guvernului şi la Ministerul Transporturilor, mai precis 900 de milioane de lei la Transporturi şi aproximativ 500 de milioane la SGG”, a spus Liviu Voinea.

Practic, s-au tăiat tocmai investiţiile în drumuri şi autostrăzi, cele care ar trebui să ajute economia României.

Deşi proiectul rectificării ar fi trebuit să fie postat pe site-ul Ministerului Finanţelor timp de zece zile, pentru a fi supus dezbaterii publice, acest lucru nu s-a întâmplat.

„În această seară rectificarea se pune pe site, intră în dezbatere publică, e convocat şi dialogul social, se transmite la Consiliul Fiscal şi veţi avea acces la fişa fiecărui minister”, a continuat Liviu Voinea.

Guvernul a reuşit însă să iasă bine cu calculele în faţa Fondului Monetar Internaţional. A mărit ţinta de creştere economică pentru acest an, de la 1,6% la 1,9%. Cu alte cuvinte, Produsul Intern Brut ar trebui să ajungă la aproximativ 626 miliarde de lei la sfârşitul anului, cu 2,6 miliarde de lei în plus faţă de vechea estimare.

A umblat şi la deficitul bugetar, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli, pentru a putea justifica cheltuielile mai mari în urma rectificării. Noua ţintă de deficit este de 2,3%, de la 2,1% la începutul anului.

Beneficiarii rectificării bugetare

Ministerul Sănătăţii 1,07 miliarde de lei

Ministerul Educaţiei 40 de milioane de lei

Ministerul Justiţiei 165 de milioane de lei

Ministerul Administraţiei şi Internelor 70 de milioane de lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri