Sari la conținut

Proiectele aprobate în Start-up Nation au ajuns de vânzare

Totul este de vânzare în România. O demonstrează inclusiv programul guvernamental Start-up Nation. Multe proiecte cu finanțare aprobată au ajuns de vânzare pe internet.

Antreprenorii care nu au obținut finanțare pentru proiectelor depuse în sesiunea din acest an a programului Start-up Nation România au posibilitatea de a cumpăra un proiect gata aprobat și cu contractul de finanțare semnat, potrivit Avocatnet.ro. Noua oportunitate de afaceri este prezentată pe internet, în cadrul unor platforme online de anunțuri de vânzare, de către afaceriștii care, dintr-un motiv sau altul, sunt dispuși să-și vândă firmele nou-înființate.

Persoanele care cumpără aceste proiecte trebuie să cunoască, totuși, implicațiile unei asemenea tranzacții inedite. În această perioadă, autoritățile au început să anunțe „câștigătorii” și să semneze cu ei documentația necesară.

Programul de finanțare Start-up Nation a generat un interes major, peste 19.000 de antreprenori depunând, pe durata a 30 de zile, cereri de finanțare pentru un sprijin financiar nerambusabil de până la 44.000 de euro. Dintre aceștia, doar 8.600 de afaceriști au obținut un punctaj suficient de mare încât planurile lor de afaceri să fie selectate pentru finanțare.

Totuși, unii dintre norocoșii antreprenori selectați pentru finanțare nu își fac planuri pentru implementarea proiectelor lor, ci caută persoane dispuse să cumpere o afacere la cheie. Astfel, în ultimele zile, au început să apară anunțuri în cadrul unor platforme online prin care proprietarii unor firme selectate sunt dispuși să-și cedeze părțile sociale din cadrul acestor companii.

Atunci când o firmă care a semnat sau urmează să semneze un contract de finanțare este vândută, cumpărătorul trebuie să cunoască implicațiile care decurg din această tranzacție: va prelua atât drepturile, cât și obligațiile care decurg din această afacere, fără a avea posibilitatea de a particulariza în niciun fel proiectul.

În primul rând, la semnarea contractului de finanțare asociatul sau asociații firmei nu trebuie să mai fi avut afaceri înregistrate în ultimii doi ani în același domeniu în care se implementează proiectul de față. Prin urmare, o persoană care a pierdut finanțarea unui proiect propus pentru o afacere în domeniul IT, nu poate să primească finanțare pentru același cod CAEN.

Proiectul trebuie implementat în condițiile dorite de vechiul proprietar. Cel care cumpără un proiect gata selectat pentru finanțare, preia, de asemenea, toate obligațiile menționate în planul de afaceri la data depunerii cererii de finanțare.