Sari la conținut

Titlurile de stat cumpărate de populație se pot tranzacționa la Bursă

Persoanele care au cumpărat titluri de stat luna trecută dar au nevoie urgentă de bani le vor putea tranzacționa la Bursa de Valori. Tranzacțiile sunt posibile începând de vineri la un preț de pornire de 100,57 lei/titlu, potrivit lui Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, informează Agerpres.ro.

"Începând de astăzi, orice român (investitor în titluri de stat—n.r.) care are nevoie de bani înainte de scadența de doi ani a titlurilor de stat emise de MFP va putea să le vândă la prețul stabilit pe Bursă. Astăzi, spre exemplu, prețul este 100,57 lei pentru un titlu (valoarea nominală este de 100 de lei — n.r.). Deci, practic, românii care au cumpărat cu 100 de lei, pentru fiecare titlu primesc 100,57 de lei dacă decid să vândă. Adică o dobândă de 0,57% deja pentru câteva zile de investiție. Cererea dovedește că este un plasament foarte rentabil și o decizie inteligentă a celor care au investit și, cei care nu au investit, sunt convins că vor urmări cu atenție și, la următoarea emisiune, ar putea să capete curaj în urma acestui succes repurtat de a doua emisiune a titlurilor de stat pentru populație", a explicat Lucian Anghel.

Președintele Bursei spune că investitorii care vor totuși să cumpere titluri pot plasa ordine la intermediari și, în momentul în care astfel de instrumente apar în piață, le pot cumpăra.

Tranzacționarea titlurilor de stat pe Bursă este, însă, comisionată, dar la băncile din consorțiul de intermediere acesta este limitat la maxim 0,1%. Ceilalți intermediari pot aplica propria politică de comisioane. În plus, dacă titlurile sunt vândute înainte de scadență, se pierde dobânda, integral dacă vânzarea are loc înainte de împlinirea unui an de deținere, sau doar pe un an, dacă se vând în al doilea an de deținere.

Bursa de Valori București urmează să publice și un ghid pentru investitorii în titluri de stat pentru populație. Titlurile de stat din emisiunea Fidelis Centenar au o valoare nominală de 100 de lei, o dobândă de 2,15% pe an, plătibilă anual, și scadența la doi ani.