Sari la conținut

Topul băncilor ce au majorat avansul la credite ipotecare după apariția legii dării în plată

Prima dintre băncile româneşti care a anunţat creşterea avansului până la 35% pentru creditele ipotecare este BRD Groupe Societe Generale, pentru creditele în valoarea de până la 250.000 de euro, potrivit unei analize efectuate de către manager.ro.

BRD a anunţat şi o alternativă de împrumut, pentru creditele care depăşesc 250.000 de euro, pentru care nu se aplică darea în plată - în cazul acestora avansul solicitat de bancă fiind menţinut la pragul de 15%.

"Valoarea maximă finanţată din valoarea imobilelor aduse în garanţie poate fi de 65%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mică de 250.000 de euro (echivalent în lei), sau 85%, pentru creditele acordate în lei, a căror valoare este mai mare de 250.000 de euro (echivalent în lei)", potrivit anunţului BRD.

În plus, BRD a eliminat varianta de împrumut în euro pentru creditele ipotecare.

Avansul pentru creditele ipotecare a fost de asemenea majorat de Alpha Bank, acesta ajungând la 30% pentru creditele în lei şi 40% pentru cele în euro, indiferent de suma împrumutată.

Raiffeisen Bank anunţase majorarea avansului pentru creditele ipotecare la 35% pentru împrumuturile în lei şi la 40% pentru cele în euro încă dinainte de promulgarea Legii dării în plată.

Valul creşterii avansului pentru creditele ipotecare a fost urmat şi de:

- Bancpost - 33% pentru împrumuturi în lei, 43% pentru împrumuturi în valuti;
- Garanţi Bank - avans de 40% pentru credite în euro, însă păstrează la 15% avansul pentru creditele ipotecare în lei
- Intesa Sanpaolo Bank - 25%;

Legea dării în plată se va aplica din 13 mai, la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial.